
http://www.tekniikkatalous.fi/tk/article171518.ece
Voihan tämä olla taas pelkkää pekkarointia ja joulupukkiin verrattavaa valhetta. Pettymyksiä on niin paljon ollut suomalaisen keksimisen ja sen ympärillä olevien laitoksien toiminnasta/toimimattomuudesta.
Vieressäni parikymmentä vuotta sitten ensimmäistä innoani Keksintösäätiöön (jousirakenne, jossa McPherson tyyppisestä alatukivarresta luovutaan ja se pidetään kiinteänä runkopalkkina. Pystyputki jousielementteineen liikkuu tuossa rakenteessa voidellussa akselirejässä ylös-alas) kysyttiin "minkä tämä korvaa?" Selitin, että kolme kuluvaa ja voideltavaa niveltä, jonkun verran jousittamatonta massaa ja ensimmäisen mahdollisuuden pitää renkaassa jouston aikana sama kulma. ….. KS:öön vaikutus…. ei mitään.
Seuraavana vein moottorikeksinnön, jossa mäntä on ulkopuolinen kuppi ja työtahti nostaa kupin ylös ja vetää taipuisin kiertokangin voiman kampipolvella ylös. Samoin puristustahdissa taipuisat nauhakiertokanget vetävät mäntäkupin alas ja puristavat kaasun kupin sisässä valmiiksi työtahtiin. Tästä prof. Seppälä suorastaan käski KS:tä tekemään nopeasti lisäselvityksiä, laskelmia ja kokeita. Vaikutus KS:öön….. ei mitään.
Sitten vein hydraulimoottorin, jossa ei ole mäntiä, vinoja pintoja, tai muuta mekaanisesti klassillisia ratkaisuja, vaan yhteen suuntaan pyörivä massa. Sen olisi lukiolaispoikakin hoksannut toimivan ja olevan yksinkertainen valmistaa. Vaikutus KS:öön … ei mitään.
Kieltämättä kuvat olivat piirretty vapaalla kädellä ja tekstiselvitykset hieman amatöörimäisiä. Herrat ovat kuitenkin hakeutuneet keksintöjen maailmaan töihin, niin olisi luullut jonkin tarkastavan heidän kykynsä ajatteluun! Ei pitäisi riittää sukulaisuus, tai saman kurssin kaveri "hei sekin haluaa Keksintösäätiöön!"
Lopulta kännipäissäni käänsin osien ja toimintojen tekstin bad english-kielelle ja suttaisin kuvineen eräälle etelä-korealaiselle vapaalle tekniikan saitille koko maailman riemuksi ja onneksi. Sieltä ne häipyivät noin 30 tunnin aikana näkymättömiin. Luullakseni niille ei sellaisenaan voida hakea patenttia missään, koska suomalainen eskimohan esitteli ne netissä ja niiden toimintaperiaate on ollut julkinen jo 1990-luvulla.
Nyt aloitettavalle järkeistämiselle ja yhdentämiselle toivotan onnea. Toki moni mitään sanomaton ingengöra joutuu nyt pitämään työpaikastaan kiinni kynsin hampain. Kyvyttömiksi tunnetut ovat sitten heitteillä. Heidät jos sijoitetaan uuteen organisaatioon, niin mikä muuttuu? Ei mikään, vaan tyhmyys tiivistetään.
Aulis Saarijärvi
