Päivämäärä: 24 Feb 2009 00:35
Keskusteluviestien lukumäärä: 3

Hyvä juttu tuokin, vaikken mopoautoista olekaan kiinnostunut. Vaan minkähän suuruisiksi muodostuvat auto- ja käyttövoimavero sille 'järeämmälle' versiolle nykysäännösten mukaan? Kiinnostaisi vaan tietää kun tätä sähköautojen verotilanteen edistymistä tulee aina silloin tällöin seurattua… ministeriöhän on vastikään asettanut työryhmän pohtimaan mm. näitä seikkoja, joten saapa nähdä saadaanko (vihdoin) jotain järkeä verotukseen.
- Jari

Onhan se hyvä jos mopoautot vaihtuvat pikkuhiljaa sähkökäyttöisiksi. Esim. Porvoon seudulla pörrää aika paljon mopoautoja, niin kuin varmaan monessa muussa paikassa missä julkinen liikenne ei kulje yhtä tiuhaan kuin pääkaupunkiseudulla. Sellaista L7-luokan kulkupeliä voisin itse periaatteessa käyttää työmatkaa varten yhteysautona kotoa bussipysäkille. Ajo olisi pääosin 60km/t:n alueella, joten mopovauhdilla en siihen halua mennä tukkeeksi. AMC:n ja vastaavat uudet autot saan kyllä unohtaa, sillä tällaiseen yhteysautoon en niin montaa tonnia haluaisi upottaa. Jospa joku alkaisi konvertoimaan kotimaisilla akuilla (ja Nokian renkailla :) varustettuja L7 luokan menopelejä Fiat 126 -tyyppisistä autoista, niin kuin tässä viime syksyn ketjussa puhuttiin: http://www.sahkoautot.fi/forum/t-81763/tuplakvartaalin-vaelitilinpaeaetoes
Näin Harri totesi kyseisessä ketjussa:
"Ajoneuvon aihio olisi puolan Fiat 126 P, joka muunnettaisiin kevyeksi nelipyöräksi (L7e) tai jopa mopoautoksi (L6e). Auto on niin kevyt, että sen pitäisi onnistua. Laki antaa nimittäin minimipainot (350 kg ja 400/550 kg) ILMAN akkuja. 126:sta voisi keventää varsin paljon, koska autoille vaadittavia turvallisuusvaatimuksia ei olisi. Peli olisi kuitenkin ajo-ominaisuuksiltaan varsin hyvä esim. nykyisiin mopoautoihin verrattuna. Ajoneuvo olisi kaksipaikkainen. Aihioita on Puolassa paljon ja hyvät maksavat vain 500-1000 euroa…"
Minulle riittäisi tällaisessa autossa todella lyhyt kantama, sillä käyttämälleni pysäkille on matkaa n. 3,5 km. Olisi mielenkiintoista jos joku alkaisi tekemään L7 luokan sähköautoja vaikka tuollaisista Fiat 126:sta eri akkuseteillä, alkaen vaikka ihan 50 km:n kantamasta ylöspäin johonkin 120 km:n kantamaan. Tällaisen auton hinta jollakin 50 km:n perus akkusetillä jäisi varmaan 10 000 euron paikkeille. Vaihtoehtoisesti voisi tällaiseen autoon, jolla ei kilometrejä hirveästi kerry, laittaa lyijyakut…
Oletin karkeasti eCorollan laskuria hyväksikäyttäen: 50 km:n litiumakkupaketti 3000e (hatusta heitetty arvio ilman sen enempää laskemista, 50 km:n akkupaketti Corollaan on n. 5000e), auto 1000e, työ 1500e ja sähköosat alle Corollan 5000e (Fiatiin esim. pienempi moottori), joten valitsin 4000e…yhteensä 9500e. Sitten vielä rahtia ja veroa päälle alle 1000 eurolla. 1000 euron aihioon menee kumminkin vielä rahaa myös korjailuihin - joten myönnän että on vähän hullua laittaa yli 8000 euroa sellaisen auton sähköistämiseen (mutta hieno siitä voisi tulla :).
Jos Harri tai joku muu jaksaa nähdä vaivaa ja laskea tarkemmin mitä tällaiselle L7 -luokan sähköautolle tulisi hintaa, niin olisi hienoa. Vanha konvertoitu pikkuauto olisi mielestäni myös paremman näköinen kun monet tulossa olevat ja usein hassun näköiset L7-luokan sähköautot.