Sähköautot - Nyt! projekti on voinut iloita menestyksestään koko sen vuoden ajan minkä olemme toimineet. Näin voimme todeta vaikka eCorolla projekti onkin edennyt suunniteltua hitaammin. Niin moni asia on lähtenyt niin hyvin liikkeelle että olisi ihme jos jotain ei saataisi aikaiseksi.
Suomessa on kuitenkin toiminut jo vuodesta 1992 lähtien Sähköajoneuvoyhdistys ry, joka järjesti sähköautotapahtumia jo 1990-luvulla. Viime vuosina toiminta SAY:n puitteissa on ollut kuitenkin vähäistä.
Tiedon levittämiseen yhdistysmuotoinen toiminta on turhan raskasta. Pelkkään harrastetoimintaankaan ei välttämättä rekisteröitynyttä yhdistystä tarvita, ellei sitten aivan erityisesti nauti kokousbyrokratiasta. Rekisteröidyllä yhdistyksellä on toisaalta kaksi vahvuutta, joita avoimella yhteisöllä ei ole.
Ensinnäkin yhdistys voi ottaa vastaan ja jakaa rahaa. Avoimessa yhteisössä rahaliikenne tapahtuu aina yksityishenkilöiden tai heidän yritystensä kautta, mikä pienissä summissa ja ad-hoc toiminnassa on usein joustavinta, mutta isomman rahan tai säännöllisemmän toiminnan ollessa kyseessä käy hankalaksi.
Toiseksi, rekisteröity yhdistys nauttii Suomessa tiettyä virallista statusta. Nyt kun valtiovalta alkaa vihdoin kiinnostua sähköautoista tosissaan, on paljon helpompi mennä puhumaan asioista yhdistyksen nimissä kuin avoimen yhteisön puuhamiehenä.
Kun nämä kaksi asiaa yhdistää, kyvyn käsitellä rahaa ja virallisuuden, tarkoittaa se myös sitä että yhdistys voi hakea ja saada erilaisia avustuksia ja apurahoja. Allekirjoittanut on toiminut Fortumin Säätiöltä saadun Sähköautot - Nyt! mediaprojektin rahoituksella SAY:n toiminnanjohtajana ja samoin eCorollan rahoitus tuli Fortum Oyj:ltä SAY:n hallinnoitavaksi Sähköautot - Nyt! yhteisön eCorolla projektia varten.
Jo vuosi sitten mietimme mikä on SAY:n ja Sähköautot - Nyt! välinen suhde. Tavallaan kysymys on harhaanjohtava, sillä eivät asioita tee yhdistykset eivätkä yhteisöt, vaan ihmiset. SAY ja Sähköautot - Nyt! ovat paljon päällekkäisistä ihmisistä koostuvia, vaikkei täysin. Organisaatioissa ja avoimissa yhteisöissä on pohjimmiltaa kyse samasta: Järjestetään puitteita yhteiselle keskustelulle ja toiminnalle, oli se sitten postituslista, saitti, kokoontuminen, yritysvierailu, luentotilaisuus tai mielenosoitus. Tai globaali konversioprojekti.
Lähiaikoina pidetään SAY:n vuosikokous. (Tarkkaa päivää ei vielä päätetty, kerrotaan kyllä täällä kun päivä tiedossa.) - Kysymys kuuluu, mitä SAY:n puitteissa halutaan jatkossa tehdä? Pyritäänkö hankkimaan lisää rahaa erilaisiin projekteihin, ehkä oppilaitosten kanssa? Kehitetäänkö edelleen lobbaustoimintaa? Vai kehittyykö SAY:stä uuden sähköautotekniikan yritysten etujärjestö? Vai mitä tällä yhdistyksellä kannattaisi tehdä? Vähään aikaan ei keskustelua hallituksen ja jäsenistön välillä ole käyty, eikä SAY:n postituslistalla ole tullut yhtään uutta viestiä kokonaiseen vuoteen.
Henkilökohtainen kantani on että SAY:n puitteissa kannattaa tehdä vain niitä asioita joissa sillä on toiminnallista etua suhteessa avoimeen yhteisöön: Rahan käsittely ja virallisuus. Kaikki muut toiminnot voidaan hoitaa tehokkaammin, mukavammin ja joustavammin avoimessa yhteisössä.
Tämän puuhamies-bloggauksen "sisarena" lähetän SAY:n jäsenistölle sähköpostin, jossa ohjaan keskustelemaan SAY:n tulevaisuudesta tähän viestiketjuun. Keskustelu on vapaa myös niille joita toiminta sähköautojen parissa virallisemmissa merkeissä alkoi kiinnostaa vasta tämän blogin lukemisen myötä. - Tervetuloa virallisuuden antoisaan maailmaan!