Tänään oli ensimmäinen Sähköautot Suomessa työryhmän kokous. Paikalla oli edustettuna koko porukka ja FEVT vielä vahvistettuna Arto Haakanalla.
Keskustelu oli aika laveaa ja käsitteli aika paljon yleistä sähköautojen tekniikkaa, mihin se on menossa, mitkä on akkujen kehitysnäkymät, ketkä tuovat markkinoille hybridejä jne.
Mukana oli kaksi alustusta, joista ensimmäisen postasin tuossa aiemmin, toista ei ollut ennakkojakelussa, laitan sen kun saan sähköisessä muodossa. Sisältää pienen ”imperiumin vastaiskun”: EU:ssa on kehitelty yhdessä teollisuuden kanssa 50 by 50 slogan: Autojen energiankulutuksen pitää pudota puoleen vuoteen 2050 mennessä. Samaisessa raportissa perusteltiin että edelleen yli puolet päästöjen vähentämisestä tulee polttomoottoritekniikan sisällä, biopolttoaineiden, sähkön ja vedyn osuuden ollessa kunkin sitten luokkaa 10-20% päästövähennyksistä vuoteen 2050 mennessä.
Puheenjohtaja totesi että viime vuoden aikana sähköautot yllättivät TEM:n positiivisessa mielessä. Asiaa ei oltu osattu ajatella ennen viime vuotta lainkaan. Nyt on siis tarkoitus kartoittaa mahdollisia ”osaamiskapeikkoja” ja paikkoja joissa verotus tai muut normit ”lyövät nilkoille.”
Mukana oli VM:n edustaja, joka diplomaattisesti kertoi että VM:llä on työryhmä, jossa pohditaan hyvin laaja-alaisesti ajoneuvoverotusta ja tietenkin käyttövoimavero on siinä yhtenä osatekijänä. Varoi kuitenkaan ottamasta kantaa mihinkään suuntaan. Esittipä vain kysymyksen että ”Onko käyttövoimaveron poistaminen ilmaista?” ja että ”Kysymys on arvovalinnoista, halutaanko ajaa sähköautoilla vai ostaa keskoskaappeja.” Mutta ihan reilun ja ymmärtäväisen oloinen hemmo.
Tietopuolella esitysten ohella Arto Haakana loisti heitellen aina sopiviin väleihin kouriintuntuvia lukuja, mitkä asettivat mittasuhteita ja mahdollisuuksia paikoilleen. Aplodit, Arto!
Itse nostin esiin konversioiden mahdollisuudet markkinapenetraation kiihdyttäjänä sekä sen että ruohonjuuritason teknisestä aluskasvillisuudesta ponnistivat aikanaan Homebrew computer club mikrotietokoneiden vallankumoukseen, eivät sitä tehneet IBM eikä Siemens tai muut vastaavat joilla olisi ollut mullistukseen tekniset edellytykset. – Aivan samalla tavalla hybridit tulivat markkinoille kymmenisen vuotta sitten ja melkein yhtä pitkään on ollut olemassa plug-in hybridejä. Eivät niitä kuitenkaan rakentaneet autotehtaat, vaan harrastajat. Milloinkohan plug-in hybridit tulisivat markkinoille, jos koskaan, elleivät harrastajat ja kittien valmistajat olisi näyttäneet tietä?
Olen tässä myös järkkäillyt Project Better Placea vierailemaan Suomessa. Itse asiassa puuhasin asiaa jo viime keväänä, mutta silloin olisi allekirjoittaneelle tullut mahdoton määrä organisoitavia asioita, eivätkä mahdolliset viranomaistahot olleet vielä ollenkaan kartalla. Fortumin puolelta kiinnostusta oli jo tuolloin, mutta ainakaan ABC:ssä ei vielä tajuttu mitä mahdollisuuksia PBP voisi heille tarjota.
Kevään aikana Työryhmä järjestää yhden seminaarin, jonne PBP voisi tulla mukaan. En tiedä, onko tuo seminaari sitten kuinka avoin kiinnostuneille. Päivämäärä ei tiedossa, muuta kuin että se ei ole kalenteriin nyt merkattu 13.5., koska tuona päivänä on maailman suurin sähköautokongressi Norjan Stavangerissa.
Työryhmän painopiste on sähköautoissa, mutta mitään muita kulkuvälineitä ei ole kategorisesti suljettu pois. Busseja käsitellään mahdollisesti omana juttunaan. Esim. akkutekniikan osalta relevantit asiat ovat autojen ja bussien osalta lähes identtisiä, mutta verotus, latausinfra / akkujen vaihtojärjestelmä jne. ovat erilaisia juttuja autojen ja bussien välillä.
Kun kyseessä on TEM:n työryhmä, näkökulma on ensisijaisesti teollisuus- ja teknologiapoliittinen. Energia- ja ilmastopolitiikka seuraa perässä. Tämä on sikäli loogista, että mahdolliset ohjauskeinot operoivat teknologiapolitiikan ja mahdollisesti veropolitiikan alueilla, joilla on sitten toivon mukaan ilmastovaikutuksia. Varsinaisen syvälle mahdollisiin päästövähenemiin tuskin mennään. Toisin sanoen suosituksia ei tulla asettamaan ilmastopolitiikan, vaan teknologiapolitiikan näkökulmasta. Saattaa tuntua jostakusta pahalta, mutta ero ei käytännössä ole suuren suuri, varsinkin kun ottaa huomioon että ei tämä työryhmä päätä mistään.
Koulutuspuolesta ei ollut vielä yhtään sanaa, mutta sekin varmaan nousee esille.
Aiemmin pelkäsin vähän että sähköverkon kysymykset latauksen ajoituksesta saattaisivat jäädä liian vähälle huomiolle. Tämä osoittautui turhaksi peloksi. Fortumin edustaja artikuloi asian varsin oivallisesti ja samoin asia tuli muutamien muidenkin tekniikan asiantuntijoiden puolelta esille.
Sikäli ensimmäinen tapaaminen on omasta puolestani pienoinen pettymys, että konversioiden ja tämän alkuvaiheiden ruohonjuuritason innovaatioiden merkitystä en päässyt kylliksi artikuloimaan. Jostain syystä kun esiinnyn, lähes aina joukossa on yksi vanha parta joka ei tykkää jostain sanomastani – ehkä siitä miten ruodin parilla sanalla autoteollisuutta – ja sitten jäpättää vastaan melkein kaikkeen mitä sanon. Ko. nimeltä mainitsematon henkilö oli sitä mieltä ettei kannata ”virkkuukoukuilla lähteä tekemään asioita joita varten on tehtaitakin olemassa”. Tähän FEVT:in Martti Alatalo tokaisi että ”No, me ollaan sitten näitä virkkuukoukkumiehiä”, mikä onneksi vähän kevensi tunnelmaa tältä osin ja jatkoi demonstroimisen merkityksestä kun uutta tekniikkaa tehdään ja kokeillaan.
Pikkupaloina:
-Fortumin mies kertoi että yhtä sähköautoa ovat tänä talvena kokeilleet Pudasjärvellä ja että lähti 28 asteen pakkasessa liikkeelle ”kuin jänis makuulta”.
-EU:ssa on työryhmä määrittelemässä sitä mikä on sähköauto ja mikä hybridi jotta näille voisi määritellä päästörajoja. (Visainen tehtävä kun kaikki riippuu siitä millä sähkö on tuotettu. Todennäköinen EU-kompromissi on kuitenkin jotain sellaista että kaikille lätkäistään sitten sama sähkön keskiarvopäästö.. eikun että on EU-keskiarvo ja sitten taitetaan peistä kansallisista keskiarvoista ja jokin hauska hallinnollinen monimutkaistava elementti vielä tähän päälle.. ;)
-Sveitsissä on tavoitteena (kellä?) että 2020 50% uusista autoista plug-inejä/sähkiksiä.
Tämmöttiä. Seuraava kerta 21.4. ja varmaan sitä ennen tulee vielä matskua sähköpostilla.
Seminaarissa olisi paikka esitellä Sähköautot – Nyt! projektia ja erityisesti eCorollaa livenä, jos mahdollista. Luultavimmin tuo seminaari ajoittuu toukokuulle.