Suomalainen start-up Parkkisähkö Oy lupaa rakentaa Suomeen miljoona sähköauton latauspistettä - ilman kaapelien kaivamista. Urakkaansa Parkkisähkö aikoo hyödyntää Suomen ainutlaatuista lämpötolppien infraa. "Suomessa on sähköt tuotu jo yli miljoonalle pysäköintipaikalle. Nämä ovat muutettavissa Sähköautojen latauspisteiksi", toteaa yrityksen toimitusjohtaja Jiri Räsänen.
Parkkisähkö aikoo toimiaa täysin palvelumallilla. Yhtiön mukaan kotilatauksen hankaluus kerrostaloissa on muodostumassa sähköautojen ja ladattavien hybridien yleistymisen esteeksi. Harva hankkii sähköautoa jos sitä ei ole mahdollista ladata kotona. Parkkisähkö tuli marraskuussa valituksi Vuoden 2015 kiinteistöalan start-upiksi. "Tämä osoittaa että ratkaisullemme on selvä tilaus", uskoo Räsänen.
Yrityksen mukaan yksittäin hankittavien latauslaitteiden sijaan pitäisi ajatella kokonaisuutta ja yksittäistä ratkaisua pitemmälle. Kun laitteet hankitaan yksittäin, jokainen uusi käyttäjä joutuu käymään saman rumban läpi. Erilliset latauslaitteet aiheuttavat ajan kapasiteettipulaa, mikä johtaa kalliiseen sähkökeskuksen remonttiin ja sähköliittymän tehon nostoon. Parkkisähkön mallissa kiinteistön päivitys sähköautovalmiuteen onnistuu kerralla. Sähköverkon älykäs optimointi takaa sen, että vanhoista kaapeleista ja sähköliittymästä saadaan turvallisesti maksimitehot irti, yhtiö lupaa.
Parkkisähkö lupaa kertoa tarkemmin toimittamistaan laitteista ja hinnoista 2016 alussa. Hintojen luvataan kuitenkin olevan "edullisia". Parkkisähkö on aloittanut liiketoiminnan tekemällä kiinteistöihin sähköautojen latausmahdollisuuksien kartoituksia. Kartoituksen perusteella taloyhtiö tai muu kiinteistö saa käsityksen vaihtoehdoista ja kustannuksista joita kyseisessä kiinteistössä on mahdollista toteuttaa. Samalla voidaan ratkaista akuutti ongelma, jos kiinteistössä on ns. tilanne päällä eli ladattavan auton omistajaa on kielletty lataamasta esim. sähköturvallisuuteen vedoten.
Parkkisähkön järjestelmä tarjoaa myös polttomoottoriautoilijoille jotain: Lämmityksen etähallinta onnistuu samoilla laitteilla kuin sähköauton lataus.
Parkkisähkön rahoittajina on yksityisiä enkelisijoittajia, viestintä- ja teollisuusyritykset sekä Tekes.
Parkkisähköstä uutisoi mm. Kauppalehti, Helsingin Sanomat, MTV, Teknavi ja Talotekniikka.