Islantilaisen energia-alan sijoitusyhtiön Northern Lightsin projekti 2012 New Beginning visioi suurisuuntaista muunnosta sähköautoihin Islannissa. Islantilaiseen tyyliin turha vaatimattomuus ei kaunista: Tavoitteena on uudistaa koko Islannin autokanta sähköautoiksi vuoteen 2012 mennessä. Yhtiön sivuilla kerrotaan latausverkoston rakentamisesta, mutta muutoin konkretiaa niukalti tarjolla. Todennäköiseltä vaikuttaa että Islanti ja Better Place julkistavat sopimuksen lähiaikoina.
Päivämäärä: 18 May 2009 21:34
Keskusteluviestien lukumäärä: 9

Ai miten niin plögg??
oivaltavaa, kaunista:

Hieno tavoite! Puhtaan energian lisäksi on eduksi että Islannissa on kait vieläkin lähinnä se yksi valtatie (=maantie) joka menee saaren ympäri (ainakin 15 vuotta sitten kun tuli tehtyä bussimatka saaren ympäri, niin tilanne oli tämä. Saaren halki taisi mennä lähinnä joku maastoautokelpoinen pikkutie)? Sen valtatien varteen vain sopivin välimatkoin akunlataus tai -vaihtoasemia. Ainakaan ei ole monimutkaista tieverkkoa, joten suuri osa porukasta ajaa juuri sitä yhtä ja samaa valtatietä, kun menevät kaupungista/kylästä toiseen. Yksinkertaista ja selkeää.
Better place ja vastaavat hankkeet siirtävät sähköautoilun mahdolliset hyödyt autoilijoilta suuryhtiöille. Ne toteuttavat autoteollisuuden ja verokarhujen haaveet saada lisää tuottoja veloittamalla autoilusta kilometrien mukaan irrallaan kustannuksista. Kuluttajalle taas sähköautoilun mahdollisuus on siinä, että sähköä saa edullisesti kaikkialta eikä autosähköä ei hinnoitella kalliimmaksi kuin teollisuus- ja kotitaloussähköä. Koska mitään tapaa merkitä verollinen "polttoaine" ei sähkössä ole, on kaavailuissa näkynyt isovelijärjestelmiä jossa autoja seurattaisiin satelliittitekniikalla.
Koska autotehtaat ovat myös kiinnostunut lisätuotoista, on erilaisten liising-systeemien edistäminen niiden intresseissä. Nyt kun akkukustannusten ennustetaan alenevan autoilijat saattaisivat hyvinkin niellä pidemmän päälle epäedullisen systeemin.
Suomessa latauspisteiden olemassaolo antaa meille turvaa tuollaisilta hankkeilta. Parhaimmillaan edullinen liikkuminen antaa kansantaloudellemme uusia mahdollisuuksia pahimpien vihreiden uhkakuvien sijaan.
Kuluttajalle taas sähköautoilun mahdollisuus on siinä, että sähköä saa edullisesti kaikkialta eikä autosähköä ei hinnoitella kalliimmaksi kuin teollisuus- ja kotitaloussähköä.
Mistä se hintaero polttomoottoriautoiluun tulee?
Pihi sähköauto vie seinästä virallisesti vaikkapa 150 Wh/km, todellisuudessa 200 Wh/km. Sähkö maksaa noin 9 snt/kWh verottomana ja 12 snt/kWh kaikkine maksuineen (sähkövero, alv, huoltovarmuusmaksu). Veroton kilometrihinta on 1,8 snt ja verolla 2,4 snt.
Pihi bensa-auto vie virallisesti vajaa 4 l/100 km, oikeasti 5 l/100 km. Bensiini maksaa alle 50 snt/l verottomana ja noin 130 snt/l veroineen. Veroton kilometrihinta on 2,5 snt ja verollinen 6,5 snt.
Keskimääräinen 20 000 km vuodessa pihillä autolla ajava bensa-autoilija maksaa bensastaan 500 euroa ja veroina 800 euroa. Sähköautoilija maksaa sähköstä 360 euroa ja veroina 120 euroa. Todellista säästöä sähköautoilijalle tulee vähän toistasataa euroa vuodessa bensaan verrattuna. Sekin säästö voi liudentua siihen, jos bensa on vähän halvempaa (veroton on välillä ollut lähellä 30 senttiä) tai sähkö keskieurooppalaisempaa hinnaltaan (esimerkiksi Tanskassa 20 snt/kWh).
Sähköautoilu näyttää käyttökuluiltaan näiltä osin halvemmalta siis lähinnä verotussyistä. Verotussyissä on kuitenkin sellainen ikävä juttu, että valtio tarvitsee rahansa. Autoilu on hyvä kohde ottaa ne rahat, koska se on ympäristön kannalta järkevää eikä sosiaalisesti kovin epäoikeudenmukaista. Jos niitä rahoja ei saada polttonesteestä, ne otetaan jollain muulla tavalla.
Toinen juttu on se, että autoilun kokonaiskustannuksista polttoaineen osuus on varsin pieni. Uuden auton kokonaiskustannuksista suurin siivu on pääomakuluja (arvonalennus, korot). Vakuutukset, renkaat ja huollotkin maksavat. Kaikkiaan auton hankintahinnalla on paljon suurempi merkitys kustannuksiin kuin muutaman sentin eroissa plttoainekustannuksissa.
Pidemmällä aikavälillä tulee kyllä käymään niin, että sähköautoilusta tulee dinomehuautoilua edullisempaa. Tämä tulee kuitenkin tapahtumaan niin, että dinomehuautoilusta tulee paljon nykyistä kalliimpaa. Halpaa autoilua ei enää tule, siihen kannattaa vain sopeutua.
Kyse ei ole isojen poikien rahoista, kyse on meidän verorahoistamme. On kokonaisuuden kannalta järkevämpää verottaa ympäristölle haitallisia toimintoja kuin esimerkiksi ihmisten palkkatuloja.
Better place hanketta voisi verrata kännyköiden kytkykauppaan. Vaihtoakkusysteemeillä ei ole tarkoitus edistää sähköautoilua, vaan tehdä härskisti bisnestä niin kuin kännykkäkytkyilläkin.
Valtio ei voi laittaa sähköön mitään älyttömiä veroja, koska ihmiset voisivat tulevaisuudessa (tai jo nyt) tehdä sähkönsä itse tuuli- tai aurinkovoimaloilla. Kuten jo edellä mainittiin, niin ainoa tapa verottaa auton käytöstä olisivat isovelivalvoo järjestelmät. Tällaiset pitää torpata heti alkuunsa.
Miksi autoilua pitää yliverottaa: (alv lisäksi) autovero, poltoainevero ja auton käyttömaksu (,joka piti olla väliaikainen)? Minusta pidemmällä aikavälillä, kun suurin osa autoista on sähkö- tai hybridikäyttöisiä, autovero ja auton käyttömaksu riittäisivät.
PLÖGG!!! :DDDDD
Aivan mahtava merkki&meininki! :)
Tämä on hyvä esimerkki nimeämisen tärkeydestä. Kun asialla on "lempinimi", sen omaksuu paljon helpommin: suomalainen menestystarina viimeajoilta on "mokkula" - sympaattinen, helpposti omaksuttava, ei-tekninen nimi.
Loistavaa, Islanti. :)
Jatkaakseni suomen kielen puolesta kiihkoilun teemaa, voisiko sanasta 'töpseli' saada aikaan jotain 'plögg'in kaltaista ?
Taitaapa olla allekirjoittaneen seuraava auto hyvinkin Nissan.