Olen yhä ymmällä ja pähkäilemässä näitä laillisuuksia ja tehoja. Moottorin tehoksi kuulemma Kiinassa voidaan ainakin joissain paikoissa merkitä ihan mitä vain asiakas haluaa.
Saksalaisista keskusteluryhmistä on pistänyt silmään, että rehellinen jatkuva teho S1 on se suurin tehomäärä, jolla käytettynä normaalilämpötilassa moottori ei ylikuumene loputtoman pitkäänkään käytettäessä. S2 ja S3 ovat muistaakseni taas sellaisia teholukuja, joilla moottoria voidaan käyttää määräajan, esim. puoli minuuttia tms, mutta ei kauempaa. S2 ja/tai S3 voivat olla jopa noin 3-kertaisia tehoja S1:een verrattuna. Esim. 250 Watin moottori voisi antaa 750 W ylämäessä jonkin aikaa.
Jos noin olisi, niin kyllä ylämäen nousee vauhdilla, kun moottori antaa 750 W ja polkija vaikkapa 250 W siihen päälle, yhteensä lähes puolitoista hevosta siinä kiskoo iloisesti hirnahdellen.
Kiinalaisten tehomerkinnöistä alkaa nousta myös epäilys, että 250 W, 500 W, 1000 W moottoreiden todellinen ero olisikin vain hintalapussa ja siinä, millä jännitteellä moottoria käytetään. Tiettyä moottoria voidaan ymmärtääkseni käyttää muitta mutkitta pienemmällä jännitteellä.
Tuntuisi, että polkupyörään laillinen moottori on mikä tahansa moottori, joka on estetty käyttämästä liian pitkään yli 250 w tehoa vaikkapa sisältämänsä ohjaimen ohjelman koodissa tai siten, että jokin osaa sisällä kuumenee pikkuhiljaa ja tekee tenän, jos liian innokkaasti otetaan yli 250 W tehoa.
Ehkä joku oikeasti tietäväinen ärähtää ja korjaa luuloni tiedoiksi. (joo, joo, google on, mutta luetun ymmärtämisessäni on aukkoja).
Ai niin, tietysti voisi kysyä neuvoa kylän poliisisedältä, viimeinen sana. (toivottavasti ei käy kuin ennen tullista kysellessäni, onko tietyt pari rekkalastillista tavaraa tullattavia vai tullivapaita; vastauksena oli kiukkuinen tiuskaisu, että "eihän me sitä ETUKÄTEEN kerrota, yritä kuljettaa tavarat ja me SITTEN päätetään, miten asian hoidamme. Mikä kelmeyksiä sinä aiotkaan tehdä!")