Tampereella käynnistettiin Sähköautot - Nyt! -toiminta. Seuraavassa Ekin raportti tapahtumasta.
Alueellinen toiminta käynnistyi Tampereella
Sähköautoinnostuksen nopeasti levitessä on Sähköautot-Nyt! -yhteisö kasvanut yhä kiihtyvällä vauhdilla. Sähköautoilusta ja sähköautoksi muuntamisesta kiinnostuneita on tasaisesti ympäri Suomea, netti ei tunne rajoja. Kaukaisimmat Hikiän eHallilla vierailleet asianharrastajat ovat saapuneet Kiimingistä saakka!
Kuluneen vuoden aikana kuitenkin yksi alue on aktiivisuudessa noussut ylitse muiden; Pirkanmaa. Tampereen seudulla toimii tarmokkaiden ja pätevien sähköajoneuvoaktiivien joukko, vastaten mm. keskeisellä tavalla eCorollan ohjelmisto- ja elektroniikkaosaamisesta. Alueelta on myös vieraillut ylivoimaisesti eniten ryhmiä tutustumassa eCorollaan ja sähköautoiksi muuntamiseen; oppilaitoksia, harrastekerhoja, jopa virkamiestahoja.
Kiinnostuksen, innostuksen ja osaamisen ollessa näin voimakasta, oli luontevaa ryhtyä puuhamaan alueellisen toiminnan käynnistämistä Pirkanmaalle. Toiminnan aloittaminen suorastaan huusi toteuttamistaan.
Sähköautot-Nyt! -yhteisöllä on kuluneen vuoden mittaan ollut ilo saada verkottua Tampereen ammattikorkeakoulun kanssa, joka on edelläkävijän ottein sisällyttänyt sähköajoneuvoihin liittyvän opetuksen koulutusohjelmiinsa. TAMK on myös ennakkoluulottomasti ja menestyksellä ottanut sähköautoksi muuntamisen koulutusfokukseensa, josta osoituksena useat oppilaiden ko. aiheesta saamat stipendit. TAMK vieraili jo viime helmikuussa eHallilla opettajien ja insinööriopiskelijoiden vahvalla delegaatiolla. Yhteistyö on ollut hienoa.
Pirkanmaan sähköajoneuvoilijoiden perustavan kokoontumisen järjestämispaikkaa miettiessäni, olikin tuota taustaa vasten helppo ottaa ensimmäiseksi yhteyttä TAMK:iin. Vaikka kokoontumispäiväksi oli valittu 27.9. sunnuntai klo 14.00, tuli TAMK:in vastaus tilojen osalta saman tien myönteisenä. Kerrassaan loistavaa viikonloppuvenymistä oppilaitokselta. Ilmoitukset ja kutsut laitettiin Sähköautot-Nyt! -sivustolle ja Pirkanmaan paikallismediaan sekä sähköisesti alueen koulutuslaitoksiin ja sidosryhmille. Ja tietysti sana kiertämään puskaradioon. Sähköherätys Hämeeseen!
Saapuessamme sunnuntaina 27.9. valmistelemaan tilaisuutta, saimme todeta että käyttöömme oli varattu aivan loistavat tilat; viihtyisä tilava auditorio, moderni automaattisesti toimiva täydellinen esitystekniikka jne. Hämmästyksemme oli melkoinen kun kaiken lisäksi osallistujille oli vieläpä järjestetty välipalaakin, suolaista ja makeaa sekä kahvia ja virvokkeita. Tällaista emme todellakaan osanneet odottaa. Voihan nenä!
Kiitollisina asettelimme pöydille näytteille tuomiamme litium-akkuja, kennokortteja, latureita, elektroniikkaa ym. sähköajoneuvotavaraa sekä erilaisia esitteitä ja alan julkaisuja.
Mutta tulisikohan ketään? Kuin vastauksena alkoi väkeä virrata sisään, ja esityksen kuluessa auditorioon olikin saapunut jo nelisenkymmentä ihmistä. Suurin osa koostui paikkakuntalaisista, mutta joukossa oli hyvä määrä myös vakioaktiiveja ympäri Suomea.
Allekirjoittanut alusti ja kertoi Sähköautot-Nyt! -yhteisöstä, sähköautoista ja sähköautoiksi muuntamisesta sekä eCorollasta yleisellä tasolla.
Väliajalla oli hyvä tilaisuus verkostoitua ja vaikkapa koeajaa sisälle tuodulla sähköavusteisella nojapyörällä. Verkostoitumistilaisuuden hyödynsi myös paikalla ollut Tukes:in ylitarkastaja Teemu Hartikainen, joka tutustui TAMK:in sähköajoneuvokoulutuksesta vastaavaan opettajakuntaan. Keskusteluissa oli esillä mm. sähköajoneuvojen rakenteellinen turvallisuus ja siihen liittyvä koulutus. Tutustuminen johtaa usein jatkokontakteihin ja yhteistyöhön, niin varmaan tässäkin.
Tämän jälkeen Henry Palonen esitelmöi aiheista käyttöliittymä eGUI, elektroniikka, integrointi sekä moottoripyörän muunnosprojekti (esitys pdf-tiedostona). Seuraavana oli vuorossa Tapio Vihuri aiheinaan avoin lähdekoodi, ohjelmointi, hallintatietokone eECU, moottori ja moottorin ohjaus.
TAMK:in puheenvuoron käytti sähkötekniikan lehtori Lauri Hietalahti. Suurella mielihyvällä saimme kuulla että TAMK tulee ohjaamaan enenevästi resursseja ja fokusta sähköajoneuvojen koulutukseen. Erityisen iloiseksi meidät teki TAMK:in tarjoutuminen yhteistoimintaan yhteisön kanssa sähköautojen muuntamisessa ja muunnosmenetelmien tutkimisessa, kehittämisessä ja kouluttamisessa.
Tiloja olisi mahdollista jatkossakin saada käyttöön mm. luentojen ja alueellisten tapaamisten järjestämiseksi ja mikä parasta, opinnäytetöiden kautta myös laitetestaus- ja mittausympäristöjä olisi mahdollisuus hyödyntää, samoin kuin teknistä laskentaa ja simulointia. Tämän hienompaa yhteistyötä riippumattoman avoimen yhteisön ja oppilaitoksen kesken on enää vaikea kuvitellakaan, olimme erittäin vaikuttuneita ja tyytyväisiä!
Tämän jälkeen seurasi tapahtuman tärkein osuus; alueellisen toiminnan käynnistäminen ja järjestäytyminen. Keskustelu eteni vilkkaana ja ehdotuksia sateli. Ensimmäiseksi todettiin tarve löytää sopiva hallitila, jonne voitaisiin viedä auto sähköiseksi muuntamista varten. Tiloja päätettiin tiedustella ja laittaa hakuun kaikkia kanavia myöten, kaupungilta, yrityksiltä, yhteisöiltä ja yksityisiltä. TAMK lupasi lähestyä päättäjiä oman organisaationsa kautta.
Todettiin että koordinointia varten tarvittaisiin joku yhteyshenkilöksi. Tässä kohdassa katseet kääntyivät Vihurin Tapioon, joka sitten päättikin ottaa alueellisen koordinaattorin hatun päähänsä. Hienosti heittäydytty!
Kun TAMK ystävällisesti lupasi tilojaan käyttöön, niin välittömästi ryhdyttiinkin sopimaan seuraavaa, ensimmäistä Pirkanmaan omaa kokoontumista. Se järjestetään näillä näkymin jo kuukauden kuluttua eli lokakuun lopussa. Laitettiin kiertämään nimilista, johon kerättiin läsnäolijoiden yhteystiedot. Tiedonvälitys käynnistyi sujuvasti saman tien.
Tässä vaiheessa todettiin kokoontumisen saavuttaneen päätavoitteensa; Manse lähti käyntiin!
Laboratorioinsinööri Pekka Kaakisella olisi ollut labrassaan mitä mielenkiintoisimpia sähkömoottoreita, -pyöriä ja -laitteita, mutta aikataulun venyttyä pitkäksi todettiin että jätetään niihin tutustuminen seuraavaan kertaan.
Björn Achrén Sähköajoneuvoyhdistyksestä (SAY ry) oli tullut paikalle Elcat sähköautolla, jonka ympärille väki seuraavaksi kokoontui. Björn esitteli autoa, ajelutti ja kertoi samalla SAY:n toiminnasta. Aika moni taas sai siinä ensimmäistä kertaa sähköauton kyydissä Sähkökipinän!
Kokoontumisen jälkeen halukkailla oli vielä mahdollisuus siirtyä Nokialle tutustumaan Palosen Henryn laboratorioon (Palonen Labs). Alun perin oletuksena taisi olla että sinne tulisi kourallinen ihmisiä. Eipä tiennyt Henkka että verstastiloihinsa koneiden keskelle ahtautuisi saman tien kolmekymmentä miestä. Tätä on alueellinen innostus!
Tunnelma oli siis tiivis kun Henkka esitteli itse tekemänsä CNC-jyrsimen ja sorvin, ja työsti niillä ohjelmallisesti muutamia kappaleita näytteeksi. Todella kätevästi ja hyvälaatuisia työstökappaleita syntyy sähköajoneuvomuunnoksiin omallakin verstaalla (kun on mies joka osaa tehdä ensin työstökoneetkin omin käsin..). Seuraavaksi Henkka esitteli Gagiva moottoripyöränsä, jota hän on parhaillaan muuntamassa sähkökäyttöiseksi. Siihen hän käyttää omaa tuotantoa olevia modulaarisia eKomponentteja; eGui, eSystem-akkujen kiinnitysjärjestelmä.. ja sanomattakin on selvää että Henkan sähkömoottoripyörässä on WLAN ja iPod..
Henkan pajalla saatiin jo konkreettista toimintaa aikaan ja sen myötä solmittiin iso joukko uusia tuttavuuksia; ”Minä voisin tehdä sellaisen..”, ”Tiedän yhden kaverin..”, ”Mehän voitaisiin yhdessä..”.
Illan jo pimennyttyä oli lopulta pakko viheltää tilaisuus päättyneeksi, juttua olisi jatkunut vaikka aamuun. Miehet lähtivät intoa puhkuen kukin tahoilleen, yksi mm. moottoripyörällään takaisin kotiin Vaasaan.
Sähköajoneuvot-Nyt! ja allekirjoittanut kiittää Tampereen ammattikorkeakoulua hienojen puitteiden tarjoamisesta tälle lähtölaukaukselle, kaikesta vieraanvaraisuudesta sekä tarjotuista yhteisen toiminnan mahdollisuuksista. Tartumme niihin erittäin mielellämme ja toivomme hyvää edelleen syvenevää yhteistyötä. Erityiskiitokset: laboratorioinsinööri Pekka Kaakinen, sähkötekniikan lehtori Lauri Hietalahti, autotekniikan koulutuspäällikkö Tauno Kulojärvi ja käyttömestari Rolf Achrén.
Pirkanmaan alueellinen toiminta on käynnistynyt. Se on kuulemma saanut nimen eManse. Kuinkas muuten, nääs.
Viimeisimmät tiedot kertovat että tilakysymys olisi jo etenemässä hyvää vauhtia. Kun halli löytyy, saadaan sinne hyvin nopeasti myös auto jota voidaan alkaa muuntamaan. Hallissa voidaan myös säännöllisesti kokoontua. Olisiko niin että eCorolla 2 rakentuu eMansessa?
Onko seuraavana eTurku vai eOulu? eHesa tai eKuopio?
Alueellinen toiminta on lähtenyt käyntiin, perustakaa oma paikallinen Sähköautot-Nyt -yhteisö, minne vaan!
Erkki ”eKi” Leinonen