Kokonaisuus on aina kompromissi, kaikenkattavia vaatimuksia ja ratkaisuja on vaikea tehdä.
Jos haluaa halvan, joutuu tinkimään osista huonompaan suuntaan ja mitä enemmän tinkii, sitä enemmän menettää. Asiaa voi kuitenkin katsoa per osa. Yritän selventää :
Akut
Käytännössä harrastajille on lyijy- tai litiumakkuja, muut ovat tulossa myöhemmin.
Mitä enemmän akkuja, sitä pidemmälle pääsee. Mutta mitä enemmän akkuja sitä enemmän lisäpainoa tulee ja tilaa menee. Jos ostaa lyijyakkuja, pääsee halvemmalle mutta paino kertyy hyvin äkkiä. Jos ostaa litiumeja, tulee kalliimmaksi ja tarvitsee hyvän akunhallintasysteemin jotteivät kalliit akut kärähdä. Jos ostaa paljon akkuja, nousee ajomatka mutta samalla myös virran määrä ja suojaustason tarve niin että ei saa sähköiskua.
Akunvalvontatietokone eli BMS
Jos käyttää litiumeja, tarvitaan BMS. Yksinkertaisimmillaan sen tulee vahtia ettei akkuja yli- tai aliladata.
Moottori
Mitä raskaampi moottori, sitä lyhyempi kantavuus ja ajomatka. Moottorin tulisi olla mahdollisimman kevyt, nopeakierroksinen, nopeasti kiihtyvä (=pieni halkaisija). Käytännössä käytetään alumiinikuorisia, joita on hyvin vaikea saada Suomesta. Optimipaino 30-70kg. Moottorin tulisi olla AC-moottori koska DC-moottorit kuluvat helpommin ja ovat kosteusherkkiä. Moottorin tulee olla ajettavissa eteen- ja taaksepäin. Sen pitää pystyä toimimaan generaattorina regeniä varten.
Moottorinohjain/Taajuusmuuttaja
Moottorille ja akustolle sopiva jännitteellisesti ja ohjauksen kannalta. Yleisesti Suomessa myytävät ovat aivan turhan monimutkaisia ja kallita näihin. Yleensä ostetaan moottorin yhteydessä.
Laturi
Jännitteenjaolla varustettu. Kotitöpseliin ja amppeereihin sopiva.
Jarrut, tehostimet jne
Oltava sähkötoimisia, auton omat eivät välttämättä kelpaa koska alipaine otetaan niissä moottorista.
Lämmityslaite
1-2kW teho. Sähkötoimisella pääsee helpommalla.
Ajotietokone
Yhdistää eri osat toisiinsa, pystyy muuttamaan esim. kaasupolkimen liikeen moottorinohjaimen tunnistaviksi käskyiksi.
Osaa valvoa eri osien lähettämiä sanomia esim. CAN:n ylitse ja hälyttämään kuskin tarvittaessa tai toimimaan autonomisesti, esim. ohjaamaan akunvalvontaa. Pystytään siltaamaan tarvittaessa auton tietoverkkoon esim. CAN:n tai OBD II liitännän kautta. Tietokoneen pitää kestää teollisuuskäyttöä, olla ohjelmoitavissa C:llä, kestää erilaisia lämpötiloja -40+40 tms. välillä, ei liikkuvia osia. Siihen pitää olla kytkettävissä näyttö.
Moottorin kytkentä voimansiirtoon
Moottorin akselin tulee sopia joko suoraan kardaaniin väliholkilla tai etuvetoisessa vaihdelaatikkoon tai erikseen hankittavaan tasauspyörästöön+alennusvaihteeseen.
Moottorin kytkeminen auton runkoon
Kytkentä tulee tehdä mahdollisimman paljon valmiiksi olemassaolevia kiinnikkeitä niin ettei niitä tarvitse muutoskatsastaa.
Akun kytkeminen auton runkoon
Akkupaketti on raskas. On painojakauman kannalta edullisinta laittaa se alas, esim. takaluukkuun tai penkin alle. Akkupaketin ei tarvitse olla neliö/kuutio vaan akkuja voidaan sijoittaa eri puolille kunhan johdotukset tehdään. Akkupakettia ei tule sijoittaa siten että se on vaaraksi kuljettajalle esim. kolarissa. Akkupaketti pitää sähköeristää eikä sillä käytetä suoraan 12V laitteita. Akkupaketti tulee suojata omaan metalliseen laatikkoonsa siltä varalta että se ylikuumenee. Akkulaatikkoon tulee tehdä jäähdytys ja savukaasujen ulosjohtaminen.
—-
Vaikka em. asiat ovat vaatimuksia se ei tarkoita että niistä poikkeaminen tekisi auton teosta mahdotonta. Tulee vain ongelmia joita voi ratkaista toisella tavalla.