Onko kukaan käynyt koeajamassa Mitsubishi iMiEViä. Itse kävin koejamassa, tosin vain autoliikkeen parkkipaikalla mutta kokemus sekin. Oli muuten ensimmäinen kerta sähköauton ratissa. Voisin tuommoisen kapineen ostaakin. Siis jos sen joskus järkevään hintaan saa.

Päivämäärä: 30 Oct 2009 15:12
Keskusteluviestien lukumäärä: 8

Tuosta on Euroopassa tulossa myös Peugeot iOn, joka on lähes identtinen Mitsubishi iMiEV -sähköauton kanssa. Hintatietoja ei ole, mutta 160 kph ja 160 km on ilmoitettu, TM taisi mainita olevan 130 km EU-syklillä mutta en tiedä kuinka pitää paikkaansa kukin. Kulutus on keskimäärin 125 Wh / km, eli sellaiset 1 € / 100 km tuulivoiman syöttötariffin hinnalla (83,50 € / MWh).
… unohtui se, että Peugeot iOn pitäisi ilmeisesti tulla myyntiin ensi vuonna (2010). Eli sama aikataulu kuin kalliimmilla Tesla Roadster Sport, Lightning GT ja halvemmalla BlueCar by Pininfarina -sähköautoilla.
Ensi vuonna tulevat :
Mitsubishi iMiEV, hintaluokka nyt 32.000e Saksa/UK
Bolero Pininfarina Leasing, 330e/kk, vähintään 3kk soppari
Tata Reva NXR 9.995e (lyijyakut)
Suzuki Swift PHEV sarjahybridi
Nissan Leaf 17.500e + akkuvuokra 100e sisältäen sähkön
Peugeot iON
Hyundai i10 EV
Chevrolet Volt sarjahybridi
Chrysler Dodge EV
Subaru Stella EV
Th!nk (ei tulla myymään Suomessa korkean verotuksen takia)
Hinnat ovat ulkomaan hintoja. Suomessa tulee lisää autoveroa, ALV ja diesel-vero päälle.
Monikohan noista autoista oikeasti tulee normaaleille kuluttajille ostettavaksi vielä ensi vuonna? Tarkoitan että ei mitään leasing hommia jne. Ja koska noita autoja saa suomesta?
iMiEV on jo myynnissä Japanissa ja UK:ssa ihan tavallisille kuluttajille. iOn ja Citroen C-Zero ovat iMiEV:jä eri lätkällä ja nekin lupaavat ensi vuoden saatavuutta. Suomeen luvataan myyntiin 2010, toimitukset 2011 ja yleisesti saataville 2011.
Mutta olet oikeasssa, niin kauan kuin autoa ei voi Suomen kaupasta ostaa, on vain lupauksia. En kyllä usko että nyt kun Toyotakin lähti mukaan tarjoamaan täyssähköautoa niin joku viheltäisi pillin poikki ja kaikki isot autotehtaat yksissä tuumin jättäisivät autot myymättä. Joka ainut kun sellaisen on nyt tuomassa.
Kaava näyttää samalta jokaisella: Ensin myydään näyttäville paikoille autoja ympäri maailmaa : lentokentille, poliisille, yhteisöille, firmoille koska auton hinnassa halutaan kuoria kermat päältä niiltä joilla on varaa luoda itselleen mainosarvoa. Autoja lahjoitellaan, näkyvyyttä lisätään, mainostetaan.
Sitten alkavat ennakkotilaukset, massan kerääminen ja lopulta kuluttajille premium-luokkaan. Kilpailu lisääntyy, hinnat putoavat.
Arvelisin että Suomessa tavallisissa hinnoissa ollaan 2012-2013, vaikka auton saa nyt vaikka heti jos on tarpeeksi massia.
Mutta sama tilanne on myös eCorollalla. Myös siinä kuluu paljon aikaa ennenkuin hinta laskee 28.000e kitissä.
En itsekkään usko siihen että enää tässä vaiheessa isot auton valmistajat tulisivat vetäytymään. Mutta se että koska se sähköauto on saatavilla siitä samasta autoliikkestä mistä se polttomoottoriautokin ostetaan on eri asia. Ja sitten kun se saadaan sinne niin missä vaiheessa se pystyy kilpailemaan tasaväkisesti polttomoottoriauton kanssa.
Tuossa listassasi oli "jo" ensi vuoden ilmoitetut tulevat sähköautot. Onko tietoa mitä on luvattu markkinoille 2011? Pidän sitä todennäköisempänä vuotena jolloin sähköautot voisivat ruveta lyömään läpi hieman suuremmassa mittakaavassa.
Ecorolla projektina on mielestäni erittäin hieno ja arvostan suunnattomasti sitä että he ovat ruvenneet tekemään jotain asialle joihin haluavat muutosta. Tästä voisi moni ottaa oppia, minä mukaan lukien.
Ainakin näin alussa, kun massatuotantoa ei olla saatu siinä suhteessa käyntiin että kuka tahansa voi viedä autonsa konvertoitavaksi näen ecorollan tärkeämpänä tehtävä ja missä se on onnistunutkin, on että se kertoo sähköautoista. Siitä että ne ovat nykyaikaa, niiden hyödyistä verrattuna polttomoottoreihin ja antavat ihmisille mahdollisuuden konkreettisesti vähentää hiilidioksiidi päästöjä ja hidastaa ilmastonmuutosta.
On täysin ecorollan ansiota että itsekkin "hurahdin" sähköautoista. En ollut ennen esim. ajatellut semmoista asiaa että suurin osa energiasta mitä polttomoottorissa käytetään menee hukkaan. Jo tuo seikka sai itseni kannattamaan sähköautoilua.
Menin tässä jo hieman aiheen ulkopuolelle, mutta ei kai se niin vakavaa ole :)
Lista elää koko ajan, 12.11.2009 on tämä tilanne.
Kaikilla autonvalmistajilla on tulossa 1-5 sarjatuotantoista sähköautomallit seuraavasti ilmestymisjärjestyksessä :
2009 : Mitsubishi iMiEV. Saniferin mopoauto saatavilla Suomessa.
2010 : Bolero Pininfarina, Kia i10, Chevrolet Volt, Nissan Leaf, Suzuki Swift PHEV, Peugeot iON, Citroen C-Zero, Fiat Chrysler Dodge EV, Fuji Subaru Stella EV, Th!nk. Suomeen 2010 näistä tulevat Peugeot iON, Citroen C-Zero ja GM Chevrolet Volt.
2011 : BMW M1, Renault Kangoo Van, Renault Twizy EV, Tesla Sedan ja Ford Focus EV. Suomeen 2011 tulee Mitsubishi maaliskuussa.
2012 : Renault Zoe ZE, Mercedes SLS AMG Electric Drive, Mercedes-Benz E-Cell, Toyota EV, ja Volvo EV.
2013 : Audi e-Tron, Porsche 911 Electric, WV E-Up!, Skoda E-Up!
2015 : Honda HELLO
2020 : Mazda ja Koenisegg Saab.
Hintojen halpenemista kyllä joudutaan odottamaan. Pienen, Aygon kokoisen Mitsubish MiEVin, eli sarjatuotantoisen sähköauton hinta on tällä hetkellä n. 34.000e ulkomailla, Suomen hinnat tulevat syksyllä 2010 selville. Valmet on kertonut että heidän valmistamaansa Th!nk-sähköautoa tullaan myymään vain ulkomaiden markkinoille Suomen raskaan verotuksen takia. Myös Leaf on ilmoittanut että Suomen verotuksen takia auton tuominen Suomeen myöhästynee muusta euroopasta. Valmistajia Suomeen tuonnissa hiertävät ajoneverohelpotusten puuttuminen ja diesel-vero - muualla on kysyntä niin kovaa ja edut niin paljon parempia ettei Suomi ole ensimmäisten joukossa.
Mitä konversioon tulee, niin sen saa vaikka heti eikä se riipu siitä onko eCorollaa vai ei, tämän hetken ongelma on että se konversio kestää kauan ja maksaa enemmän kuin mitä haluamme. Tämän yhteisön tarkoituksena on tuottaa yhteensopivia open source komponentteja (kts eAutot/eKomponentit valikosta) ja ohjeistoja tavallisen kansalaisen sähköliikkeestä hyllytavarana ostettaviin, autoon soveltuviin sähkölaiteosiin, mutta itse konversiot tehdään oikeissa korjaamoissa jotka käyttävät niitä komponentteja, esim. Tmi. Daniel Salonen (Lahden Sähkön eYaris, Audi 8 jne.). Poikkeuksena on eCorolla, jota on käytetty ensimmäisten osien yhteensopivuustesteihin. Yhteisö myös kerää ja välittää tilauksia yhteisössä toimiville yrityksille.
Seuraavaksi näistä yhteensopivista komponenteista tehdään ns. kitti eli konversiosarja Tampereella seuraaviin 20 corollaan. Samalla pyritään luomaan jokaiseen osaan standardoitu liitin ja kommunikaatiorajapinta niin että osia voidaan vaihdella vapaammin ja ne asentaa eri autoihin. Käytössä on tällä hetkellä CAN. Tässä halutaan myös luoda puitteet massatuotannon käynnistämiseen, konversion nopeuttamiseen ja konversion hinnan alentamiseen eCorollaan käytetystä 28.000 eurosta. Tavoitteena on mm. erottaa moottoritekniikka akkutekniikasta vakioliittimellä siten, että ostaja voi valita haluamallaan tekniikalla heittämällä akkupaketin jossa on akkukemiaan sopiva akunvalvonta ja laturi, Litiumin, Lyijyn, Litium-Polymeerin tms. riippuen ostajan kukkaron koosta, sijoituksesta autoon ja auton halutusta ajomatkasta.