Voisiko autossa olla akkujen latausjärjestelmää tyylillä tuuligeneraattorit maskin takana ja spoilerissa ? nehän pyörii parhaat jo pienessäkin ilamvirrassa saati sitten kun ajetaan kovempaa, Löytyykö markkinoilta mitään pieniä versioita. Voihan niitä pieniä olla tietenkin useita. Mitkä olisivat ongelmat suomen olosuhteissa+

Päivämäärä: 10 Nov 2009 13:38
Keskusteluviestien lukumäärä: 22

Ongelma ihan noin koko maailmankaikkeuden olosuhteissa on termodynamiikan ensimmäinen pääsääntö: energian säilyminen.
Mutta vakavasti puhuen, polttomoottoriautossa voisi pyörittää laturia tällä tavalla, ja päästä eroon laturin remmistä.
Tapsa
Laturin remmiä rajoittaa sen mekaaninen hyötysuhde, tuuliturbiinia Betzin raja, joka sattuu olemaan noin 59% ja määrää korkeimman teoreettisen hyötysuhteen potkurille. Koska tuuliturbiinin pyörittäminen vie autolta liike-energiaa, lopputulos on se että remmiä pyörittämällä menee vähemmän energiaa hukkaan.
Ja jollainhan sitä laturia pitäisi pyörittää myös silloin kun auto seisoo.
Niinpä. En nyt ihan vakavissani ajatellut korvata sitä remmiä potkurilla, kunhan vitsailin tälle aina silloin tällöin esiin nousevalle päättömälle akunlataus ajoviimasta -idealla.
Mutta miksi polttisauton laturia pitäisi pyörittää auton seisoessa tyhjäkäynnillä ?
Esim. Bemareissa on jo muutaman vuoden ollut sellainen systeemi, että akkua ladataan pääsääntöisesti vain moottorijarrutuksen aikana. Siis tyhjäkäynnillä ei tarvitse yleensä ladata. No jotkut mallit toimii jo niin, ettei tyhjäkäyntiä ole ollenkaan, vaan moottori sammutetaan.
Mutta miksi polttisauton laturia pitäisi pyörittää auton seisoessa tyhjäkäynnillä ?
Siksi että sähkölaitteet pysyvät eivät kuluta akkua tyhjäksi.
Kai sinunkin autossa valot on?
No jotkut mallit toimii jo niin, ettei tyhjäkäyntiä ole ollenkaan, vaan moottori sammutetaan.
Näen tuossa suuria ongelmia jos autolla ajetaan lyhyttä matkaa, koska akkua ei saada ladattua missään vaiheessa kunnolla.
Näen tuossa suuria ongelmia jos autolla ajetaan lyhyttä matkaa, koska akkua ei saada ladattua missään vaiheessa kunnolla.
Kyseisissä autoissa on reilusti vakioautoa suurempi akku (joissain litium-) ja suurempi laturi - suurimmassa osassa yhdistetty laturi-startti, joka on monissa moottorin ja vaihteiston välissä ja on todella reilun kokoinen. "Laturia" käytetään pääsääntöisesti moottorijarrutuksissa ja tarvittaessa muulloin, mikäli varaus laskee liian pieneksi. Moottorin ollessa kylmä se ei sammu. Järjestelmällä päästään parhaimmissa huonosti suunnitellun hybridin tehokkuuteen (eli en vertaa priusiin).
No valothan on päällä aina, ja takalasin/peilien lämmitin ja kylmänarkana ihmisenä vielä lämpömatto jalkatilassa. Ajan semmoisen 10km suuntaansa kaupungissa, noin 15 liikennevalot matkalla.
Kyllä 11v. vanha auto jaksaa tämmöisessä ajossa pysyä aina huippulatauksessa.
Eiköhän tuo virran loppuminen ole myytti ;)
Mutta nyt kyllä keskustellaan asian vierestä, tuskin sillä potkurilla aletaan autoa lataamaan :)
Kyllähän tuossa tulee jo hyrskyttelyä riittävästi. Mutta sammutappa moottori joka liikennevaloihin ja ota akusta virtaa että saat sen käyntiin joka kerta. Ei taida riittää korttelinväli sen lataamiseen vaan nettotulos on että akku on ennenpitkää tyhjä.
Huolletaan niitä autoja välillä ;)
Että tulee ajettua ehjillä autoilla.
Kokeilenpa kohta kotimatkalla neljänruuhkassa, ja mittaan napajännitteen kun pääsen kotiin. Jos vaikka notkahtaa niin voidaan arvioida.
Kun olin pieni ja köyhä, hajosi joskus autostani laturi (silloin oli vanha auto ajossa +20v).
Ajoin sillä täydellä akulla kaupungissa talvella pari päivää ennen laturin vaihtoa.
Millaisilla akuilla ja latureilla te ajatte joilta virta loppuu? Edellinen vaihtotarpeinen akku oli auton alkuperäinen, ja se ei enään 8 vuotta vanhana saanut 30 asteen pakkasyön jälkeen esilämmittämätöntä autoa käyntiin.
Mutta kohtahan saadaan sähköautot, niin ei tarvi ajossa latauksia murehtia :)
Nyt on testi tehty. 9km matkalla tartti pysähtyä 7 kertaa. sammutin moottorin ja jätin sähköt päälle, ajovaloineen tietty.
Starteissa ei kuulunut hyytymisiä, iloisesti starttasi aina. Ajossa ei mitään temppuja, normaalia 1500-2000rpm millä ruuhkassa liikkuu hyvin mukana.
Kotona jätin auton taas sammuksiin & virrat päälle ja hain mittarin sisältä.
virrat päällä 11,8V
virrat pois 12,3V
auto käyntiin, latasi 14,3V. Akku on 55Ah Motonetin halvin malli ja nyt 3V vanha.
Ei se nyt ihan heti virta lopu. Lähinnä se on akun ja laturin mitoituskysymys. Ja muutenkin melko akateeminen sellainen.
Lyijyakun purkukäyrä on niin tasainen että tokkopa erotat yleismittarilla kuin sen että onko se lähes täysi tai lähes tyhjä.
Tietenkin tuntematta sen akkuyksilön käyrää ja testin aikana vallitsevaa lämpötilaa ja tehonkulutusta on vaikea sanoa mitään, mutta esimerkiksi tästä kartasta katsomalla:
http://polarpowerinc.com/info/operation20/figures/figure2-50.gif
Voi arvioida että 11,8 voltin jännitteessä ja 1/5 C kuormalla (55 Ah akulle 11 A = 130 W) tietää se että akun varaus on tippunut noin 30%
Eli jos tuolla kulutuksella ajetaan niin ettei erikseen ladata akkua täyteen ajon jälkeen vaan lähdetään startista liikenteeseen ja sammutetaan laturi joka pysäytyksellä, niin alle viikossa on akku tyhjä.
Ja toisaalta, jos avoin jännite on vain 12,3 volttia (kuinka kauan aikaa virrat pois?) niin se meinaa että se akku on jo aika tyhjä. (vrt 1/100 C käyrä)
Lyijyakun purkukäyriin en edes ajatellut perehtyä,on se niin eilistä tekniikkaa ;)
Ihan akateemisesta mielenkiinnosta voisi tuota testata, testipenkki ainakin ois kulutukselle edullinen:
- Motonetin pieni halppisakku
- 11 vuotta vanha laturi, ei korjattu kertaakaan
- paaljon sähkönkulutusta
En kyllä ala testaamaan, tämä nyt on vaan keskustelua yhdentekevästä aiheesta. Todennäköisesti kerran viikossa tulee jo pidempikin pätkä ajettua pysähdyksittä.
Nuo stop-and-go ratkaisut on tietysti erilaisia, bensamoottori voidaan käynnistää fiksusti pelkällä kipinällä, kun kontrolloidaan kampiakselin asentoa. Saadaan startin virrankulutus pois. Noinhan lentokoneita laittoi laiskat potkurinheittäjät käyntiin jo 100v. sitten…
Mutta ehdotan josko lopetetaan tämä ja keskitytään vaikka Joulunodotukseen. Ketju alkoi täydellä päättömyydellä, ja sitten jatkettiin hiukan asian sivusta. Ei sillä etteikö juttelu mukavaa ole ja kerrankin foorumiketju pysyi asiallisessa sävyssä :)
Sivuille on ilmestynyt näyttävä sähköautot-nyt kaupan banneri, mistä voisi ymmärtää että kyseessä on yhteisön tukemiseen tarkoitettu ja yhteisön ylläpitämä verkkokauppa. Vähän tarkempi tutkiskelu viittaisi muuhun. Voisiko joku selvyyden vuoksi kertoa kenen taskuun roposet menevät?
Suomessa joillakin konkretia on dominansissa. Voidaan nähdä verkkokaupan välillisesti tukevan yhteisöä markkinoimalla pro sähköautoa. Jos olet luova ja sinulla on riittävää taiteellista kyvykkyyttä voit vapaasti tehdä itse.
Kyseessä on jonkun tuntemattoman, itseään mainostamattoman, tahon yksittäinen liiketoiminta. Ilmeisesti saitin omistajan. Rahankeräyskohde on tuntematon listalaisille, koska eCorolla 1.0 ei kehitetä enää ja 2.0 kehitetään kaupallisesti. Minäkin olen sitä mieltä että rahan saaja tulisi julkistaa koska yhteisö se ei ole.
Relevantimpaa liene pohtia sähköautoproblematiikkaa. T-paidat ovat oivallisia oheistuotteita markkinoimaan sähköautoa yleisölle. Muuten: miten "rahankeräyskohteen" tuntemattomuus on sidoksissa siihen, kehitetäänkö eCorollan ykkös- vai /tai kakkosversiota?
Olen samaa mieltä kanssasi EV-FUN, että T-paidat ovat hyvä markkinointikeino.
Niistä saadaan kuitenkin rahaa, joka menee jollekulle. Toistan Uteliaan esittämän kysymyksen: Kuka saa rahat tuotteista ja mihin tarkoitukseen ne menevät ? Jos asiassa ei ole mitään salattavaa, miksei sitä voi kertoa ? Salailunne ja asiaa väistävät vastaukset eivät herätä minussa luottamusta.
Yritys voi omissa nimissään tehdä liiketoimintaa, yhteisö ei ilman että rahat käytetään yhteisön toiminnan hyväksi. Julkinen rahankeruu on eri asia. Esim. urheiluseurat myyvät T-paitoja jolloin tuotto menee urheiluseuran hyväksi. Kalliin T-paidan ostaminen on seuran toimintaa tukeva ostos. Osa tuotteen hinnasta urheiluseuroille menee valmistukseen, osa seuran hyväksi.
Tässä ei kuitenkaan näin näytä tapahtuvan. Rahankeruu, esim. veteraanien asialle on hyvä, mutta silloinkin saajana on veteraanijärjestö. Kuitenkin on ihmisiä jotka keräävät rahaa veteraanien nimessä vaikka raha ei päätykään veteraaneille ja silloin kukaan ei halua antaa rahaa veteraaneille jollei voi olla aivan varma että rahat tosiaankin menevät veteraaneille. Erityisen epäilyttävää on, että rahan kerääjä ei kerro kuka on tai mihin rahat käytetään.
Sähköauto on samalainen asia. Se on julkinen yhteisö jonka tulisi mielestäni kertoa minne menevät sähköautojen nimissä kerätyt rahat tai kukaan ei kohta uskalla laittaa rahaa sähköautoilun puolesta tai kehtaa pitää niitä puseroita jos paljastuu jotain ikävää. Jos raha ei mene näihin Corolloihin niin mihin se menee ? Vaikka tässä tapauksessa ei ehkä näin käykään, tai ole tarkoitus tehdä, niin salailu ei minusta ole nyt oikea tapa edistää sähköautoilua.
Sähköautot - Nyt! -yhteisön saitilla oleva benneri johdattaa yhteisön nimiin avattuun viralliseen verkkokauppaan, josta voi ostaa yhteisön oheistuotteita.
http://ecars-now.spreadshirt.net/
Tuotteet on suunniteltu ja laitettu myyntiin tukemaan yhteisön näkyvyttä. Yhteisöhän on orgaaninen ja globaali: On helpompaa ostaa valmiit tuotteet yhdestä paikasta, kuin lähteä tilailemaan niitä tarpeisiinsa lähikylän paitapajasta. Näin myös yhteisön ilmeen linjakkuus säilyy, tilattiinpa tuotteet (esim. messuille tai muuhin promootiokäyttöön) Jyväskylästä tai Espanjasta.
Sähköautot - Nyt! -yhteisön e-tunnuksen käytöä valvoo ja sen oikeudet omistaa tällä hetkellä sen suunnittelija, eli allekirjoittanut. Tällä hetkellä paitoja, mukeja ja vaikkapa kangaskasseja voi ostaa ns. omakustannehintaan, eli hinta muodostuu niiden valmistuksesta ja toimituksesta.
Tulevaisuudessa merkin käyttöä valvoo ja hallinnoi myöhemmin perustettava Sähköautot - Nyt! -säätiö (tai -yhdistys), jolle siirretään myös e-tunnuksen/yhteisöilmeen kaikki kaupalliset oikeudet. Tulevaisuudessa tuotteiden hintaan tulee näiden verkkokauppajärjestelmän märäämien valmistus- ja toimituskulujen lisäksi pieni hintalisä (provisio), joka ohjautuu perustettavalle Sähköautot - Nyt! -säätiölle/yhdistykselle, jolloin tuotteiden ostaminen tukee myös rahallisesti yhteisön toimintaa.
Nyt on siis yksinkertaisesti avattu yhteisön palvelukseen verkkokauppa, jotta Sähköautot - Nyt! -väki saa mahdollisimman kätevästi yhteisön promootiomateriaalia käyttöönsä.
Ystävällisin terveisin,
Joona Kallio
Visual Inspiration Evangelist
Sähköautot - Nyt!