Tälläisen sivuston löysin:
Päivämäärä: 02 Jan 2010 10:36
Keskusteluviestien lukumäärä: 5

Mielenkiintoista, näin se lähtee liiketoiminta liikkeelle. Oliivin puolesta nostan hattua.
Kuitenkin muutama lause pistää silmään, esim. "Bensakäyttöisen Toyota Corollan muuntaminen sähköautoksi toteutetaan Sähköautot - Nyt! -yhteisön kehittämällä avoimen lähdekoodin muunnossarjalla.". Tässä yhteisössä ei ole tehty mitään avoimen lähdekoodin muunnossarjaa. 1.0 on yksittäiskonversio jota ei kannata toistaa. Tuota 2.0-muunnossarjaa kehitetään kaupallisessa yrityksessä, jonka nimeä tai toimijoita ei julkistettu kuin "1.0:n ydinryhmänä". Tämän tekijät eivät kerro tekemisistään tai muunnossarjan rakenteesta yhteisössä, joten minusta sitä ei saisi sellaisena mainostaa.
ja :
"Kerätyt rahat talletetaan asiakasvakuustilille, mistä Oliivi Autot Oy:llä sekä Sähköautot - Nyt! -yhteisöllä ei ole mahdollisuutta nostaa varoja muihin tarkoituksiin. Projektista raportoidaan avoimuuden periaatteella Sähköautot - Nyt! -yhteisön sivustolla: www.sahkoautot.fi.". Tästä projektista ei ole täällä mainintaa.
Olisiko tässä nyt käymässä se perinteinen, eli "Miten tehdä avoimella lähdekoodilla rahaa(tm)"
Käytännössähän se menee niin että rahaa ei voi tehdä koska kaikki muut voivat kopioida saman idean välittömästi jos se alkaa myydä, jolloin hinnat painuvat alas ja kukaan ei tee voittoa. Ainut tapa on "sulkea koodi" eli tehdä jotain sellaista mitä ei annetakkaan takaisin yhteisölle ja myydä sitä, samalla tavallaan varastaen yhteisöltä kaiken sen työpanoksen mikä meni tuotekehitykseen.
Sähköauton tekemisen tuottoja on hamuamassa niin moni (konversiopaja, akkutehtaat, moottorien ym. valmistajat, maahantuojat ja muut välikädet, verottaja, ..) , että asiakkaalle ei hyötyä enää tulekaan. Harva viitsii pistää omia rahojaan pelkkään imago-hyötyyn.
Pelkkä työn hinta Suomessa kaataa koko hankkeen. 100 tuntia, 10 000 euroa, on liikaa maksettavaksi ulos, mutta 100 tuntia omaa työtä löytyy helposti kuten rakennuspuolelta näemme. Open Source tarkoittaa sitä, että harrasteprojektien esteenä oleva erikoisosaamisen puute saadaan ohitettua.
Projektin tuloksena syntyvää osaamista on vaikea kaupallistaa, koska tärkein tulos on näyttää, että sähköauton konversio on mahdollinen, jopa hyödyllinen. Sitä on vaikeaa salata. Kauppiaan on joka tapauksessa pakko paljastaa valitut komponentit paitsi asiakkaille niin myös kilpailijoille. Komponenttien ja asennussarjojen myyjät pitävät huolta tiedon saamisesta. Akkukotelon ym. suunnittelusta ei synny mitään todellista kilpailuetua kaupallisilla markkinoilla. Se on kuin kuin keittiösuunnitelma, jonka saa kylkiäisenä.
Toivon edelleen, että ne komponenttivalmistajat suoraan aktivoituisivat. Toistaiseksi näyttää kuitenkin siltä, että monelle avoin yhteisömalli on aika omituinen otus.
Kun olemme saaneet muunnospaketit siihen malliin, että ne on helposti osa kerrallaan identifioitavissa spekseineen, valmistajat tekevät omat versionsa. Oikeammin tässä voisi puhua jopa eCorolla-standardista.
Aion itse vaikuttaa mahdollisimman paljon siihen, että täysin valmista ja hyväksyttyä akkujärjestelmää latureineen alkaa saamaan, heti sen suunnitelmien tarkennuttua. Tuotantotiloja on jo vuokrattu akkujärjestelmien tekemiseen Kiinassa. TS:n täysi tuki yhteisölle saatiin jo aikoinaan ja yhteistyötä syvennetään eCars Now China -operaatioilla.
-akkuJukka