Perjantaina 8.1.2010 Tampereen Sähköajoneuvokeskuksella oli ensimmäinen Open Source
eBMS seminaari. Osallistujia oli n. 10 henkilöä, kaukaisin Kiimingistä saakka. Seminaarissa käytiin läpi erilaisia BMS vaihtoehtoja seuraavia muunnoksiamme silmälläpitäen. Listalle saatiin kerättyä noin 10 kaupallista vaihtoehtoa ja 2 yhteisön Open Source vaihtoehtoa. Kaupallisista vahvimmaksi kanditaatiksi seuraaviin muunnoksiin nousi Reap Systemsin BMS. Näitä on muutamia kappaleita parasta aikaa asennuksessa kotimaisiin muunnoksiin ja käytännön kokemusta ko. järjestelmästä kuultiin muutamalta seminaariin osallistuneelta yhteisöläiseltä.
Samalla todettiin ettei toimittajan kertoma hinta ole koko totuus käyttövalmiin järjestelmän kustannuksista. Johdotus ja ennenkaikkea johtosarjojen teko on sekä aikaa vievää että tarkkaa työtä. Usimmiten sen osuutta on väheksytty etukäteen. Käytännön kokemukset sekä eCorollan (kiitos BMS-johtosarjojen teosta Janne, Timo ja Antti!) että muiden kotimaisten muunnosten osalta osoittavat selkeästi että kyseessä on työläs ja tarkkuutta vaativa työvaihe.
Kotimaiset Open Source/Open Design BMS järjestelmät käytiin myös läpi. Kun mitään sen kummempia nimiä ei yrityksistä huolimatta saatu aikaiseksi / löydetty, päätettiin nimetä toistaiseksi Siipola-Ylänen-Vihuri-Hutka-Palonen eBMS järjestelmäksi A. Ja Pertti Honkasen suunnittelema järjestelmä nimettiin eBMS B:ksi. Paremmat nimet jätetään hautumaan kunkin hattuun, kun putkahtaa mieleen, kertokaa !
A järjestelmässä elektroniikka ja ohjelmisto pitävät huolen siitä, että akusto voi hyvin. Kennoon asennetaan ns. 'node', joka mittaa kennoa ja keskustelee CPU-yksikön kanssa. Tässä järjestelmässä kennosta toiseen voidaan siirtää energiaa ja ajonaikainen tasauskin onnistuu jatkoversioissa. Järjestelmä on kehitysvaiheessa, seuraavaksi noden piirikortit lähtevät prototyyppivalmistukseen, jolloin tehdään n. 10 kappaleen testierä noden piirilevyjä.
Ensimmäiset protolevyt voidaan saada kalustettua parin kuukauden sisällä, sen jälkeen päästään kirjoittamaan nodekohtaista ohjelmistoa. Tämän jälkeen testejä tehdään ensin testipenkeissä jonka jälkeen järjestelmä asennetaan ajoneuvoon (esim. joko Vihurin eXantia tai Palosen eCagiva). ETA ensimmäisille ajoneuvoasennuksille aikaisintaan syksyllä.
B järjestelmä perustuu kennokohtaiseen laturiin, jolloin varsinaista päälaturia ei tarvita lainkaan. Tasaus tapahtuu ennenkaikkea latauksen aikana, lataamalla jokainen kenno täyteen omalla laturillaan. Järjestelmä on suunnitteluasteella, ensimmäiset laturit on muutettu ko. käyttöön ja ensimmäiset testilataukset on tehty. Seuraavana vaiheena on tilata laturit ja saada asennuskohteena käytetettävä Elcat ulos muunnoshallilta. Järjestelmään lisätään mahdollisesti jonkinlainen kennokohtainen jänniteseuranta, ehdolla tähän esim. CellLog8 laite.
Lyhyesti käytiin läpi myös tulevan TEVC:n kenno- ja BMS-mittauspisteen järjestelmiä.
Ensimmäiset mittaukset on tehty ja testiohjelmistoja ja -laitteita rakennellaan parasta aikaa. Uusi yhteisön aktiivijäsen Hannu Kemppainen lupautui tekemään reaaliaikaiset grafiikat testipisteelle käyttöömme - vielä kerran tervetuloa yhteisömme jäseneksi Hannu ! Tavoite on saada tehtyä yhteisömme käyttöön mittauspiste, jossa voidaan vertailla sekä erilaisia kennoja että BMS järjestelmiä, hallituissa virta ja lämpötilaoloissa.
Tarkoitus on hankkia jostakin sopiva arkku- tms. pakastin jolla päästään tutkimaan mm. kylmän vaikutusta eri kennotyyppeihin. Tarkoitus on testata sekä yksittäisiä kennoja että pieniä akustoja joissa testien alla oleva BMS on kytkettynä kiinni. Tätä tarkoitusta varten on tarve haalia keskukselle kontaktoreja tai isoja releitä, joiden läpi voidaan viedä n. 200-400A piikkivirtaa. Jos tälläisiä komponentteja pyörii jaloissasi, otamme niitä ilolla vastaan TEVC:llä :)
Sähköisin terveisin eBMS työryhmän puolesta,
—
Henkka