Vapun ja kevään tultua on aika luoda katsaus menneen talven tapahtumiin.
eCorolla1:n esittelystä 2.11.09 on nyt tasan 6 kk aikaa. Talven ponnistusten aikaansaannoksista päällimmäisenä on suuri ilo todeta että tuon ajan kuluessa syntyi muunnossähköauto eCorolla2, joka liikkui ensimmäisen kerran sähköllä tiistai-iltana 27.4.10 Tampereen sähköajoneuvokeskuksessa! Auto on toistaiseksi kuitenkin sähköjen osalta vain väliaikaiskokoonpanossa, ensiajot suoritettiin Mäkeläisen Timpan Turusta tuomilla laina-akustoilla. Suurimmat kiitokset Timpalle! eC2:n liikkeelle laitto toimi huipentumana 4 kk kestäneelle Sähköajoneuvoasentaja ja -huoltaja-kurssille, joka päättyi huhtikuun loppuun. Auto muunnettiin sen aikana, pääosin 11 kurssilaisen toimesta. Muutamilla kurssilaisilla tosin tuntui lopussa usko horjuvan auton liikkeelle saamiseen, kun vielä viikkoa ennen ajoa moottoritila oli täysin tyhjä.. Mutta sillä tavalla muunnossähköautot syntyvät, mystisesti viimeisinä öinä!.. Onnea vastavalmistuneille Suomen ensimmäisille muunnoksen avulla työvoimakoulutetuille sähköajoneuvoasentajille!
Talven aikana on tapahtunut paljon asioita. eCorolla1 muutti joulukuussa Manseen, jossa siihen ja toimintaan on käynyt tutustumassa lukuisa määrä paikallisia asiasta kiinnostuneita. Pikkuhiljaa onkin alkanut muodostua uusi Pirkanmaalaisista koostuva poppoo, joka tuntuu edistävän eC1:n valmistumista kohti tieliikennettä. Ns. vanha kaarti, allekirjoittanut mukaan lukien, kun on jo täysin työllistetty mitä moninaisimpien uusien sähköajoneuvoprojektien puitteissa. Seuraavana vuorossa on koeajokilpien hommaaminen, eC1:n viimeistely ja sitten lähdetäänkin jo tielle ajamaan. Tervetuloa mukaan eCorolla1 talkootiimiin laittamaan uraauurtava julkkis-sähköautomme liikenteeseen!
eCorolla2 on hyvää vauhtia valmistumassa rinnalla. Talven mittaan Tampereen seudulle on rakentunut alihankkijoiden ja tavarantoimittajien verkosto, jonka avulla eCorolla-konseptia kootaan. Puolentoista vuoden aikana kypsyneet kehitysideat ovat muuttuneet todeksi ja uusia rakenteita ollaan jo päästy testaamaan. Tärkeimpinä mekaanisina kehitysaskelina ovat olleet eC2:een valmistunut uuden sukupolven moottorikehikko, jossa on nyt jo vetoakselin sovittimet sekä apulaakeroinnit. Rakenne on osoittautunut napakympiksi, se toimii ajossa loistavasti.
Olennainen muutos on myös auton runkoon kiinteästi asentuva akkulaatikko, joka on parhaillaan työn alla. Lisäakuston saa tavaratilaan, nykyakuilla se tosin vielä vähentää matkustajien määrää (anoppi ei valitettavasti pääse mukaan..). eC2:ssa on lisäksi polttonestetoiminen lämmityslaite, huolehtimassa akuston ja matkustamon lämmityksestä. Ajosähköä ei tuhlata lämmitykseen. eECU on myös uutta sukupolvea. Ajosuunnanvalitsimeksi on löytynyt työkonepuolelta sovellettu kätevä joystick-tyyppinen vaihdekeppi, jne. Kaikenkaikkiaan, eC2 on nyt kehittynyt evoluutiossa käänteentekevän kynnyksen yli, kohti toimivaa monistettavaa konseptia!
Talven kuluessa on ahkeran luennoinnin lisäksi käynnistetty ja hoidettu tarmokkaasti kontakteja viranomaisiin. Yhteistyötä tehdään nyt käytännössä kaikkien sähköajoneuvoista ja liikenteestä vastaavien tahojen kanssa. TSAK:issa ovat käyneet toimintaan, muunnossähköautoihin ja alan haasteisiin tutustumassa ja niistä keskustelemassa mm. Liikenne- ja viestintäministeriö, Trafi eli ajoneuvohallintokeskus, Turvatekniikan keskus TUKES, A-katsastus, Nemko, jne. Mainittakoon erityisesti, että A-katsastuksen alueellinen koulutusvastaava on jo kuukausia ollut mukana kouluttamassa katsastus- ja hyväksyntäasioita sähköajoneuvoasentajakurssille, sekä samalla käytännössä ohjaamassa ja valvomassa eC2:n rakentamista kohti katsastusta. Yhteistyö on erittäin hyvää ja tiivistä. Hienosti alkuun saatua viranomaisyhteistyötä kehitetään ja tiivistetään tästä eteenpäin systemaattisesti. Sähköautot – Nyt! -yhteisö toimii tässä työssä neutraalina koordinaattorina, verkottajana ja organisaattorina. Samalla tuomme esille oman näkökulmamme, käytännön ongelmat ja esteet sekä kehitysajatukset asioiden korjaamiseksi.
Tampereen sähköajoneuvokeskus toimii luontevana koulutus- ja kouluttautumisympäristönä, jossa eri toimijoita voi käytännössä tutustuttaa käsillä olevaan sähköajoneuvotekniikkaan, muunnossähköajoneuvojen rakenteisiin, akkuteknologiaan ja sähkökomponentteihin, tuotekehitykseen, mittaus- ja testausmenetelmiin jne. TSAK on nopeasti hankkinut paikkansa sähköajoneuvoihin liittyvän konkreettisen toiminnan ja osaamisen keskuksena.
Tästä eteenpäin on hyvä jatkaa. Nyt keskitytään muunnossähköajoneuvojen hyväksyntätestauksiin ja rakentamiseen kohti katsastusta. Hyvää alkanutta SA- eli sähköajoneuvo-kesää! (Saas nähdä miten tuon lyhenteen kanssa käy..;)
T. eKi