Nyt, näin uskon, eCorolllat saadaan eYariksen opeilla ( EMC ) leimaan. Amotec Oy ( LE-eYaris ) ja Amperi Oy ( eki-eCorolla 2 ) voivat hakea tyyppihyväksyntää, ja alkaa monistamaan näitä.
Varmasti molemmat saadaan EMC:n puolesta rekisteröityä - tekijöistä päätellen en yhtään tätä epäile, vaikka käytetyt osat eivät sinänsä ajoneuvokelpoisia olisikaan. Sekä Corolla että Yaris on kuitenkin tehty tyyppihyväksymättömän sarjan pohjalta, joten monistamiseen tästä ei päästä oikein mitenkään.
Jos haetaan muunnossarjan tyyppihyväksyntää, on sillä muunnossarjalla oltava valmistaja, joka hakee hyväksynnän ja valmistaa ne sarjat. Sillä ei ole merkitystä, kuka ne asentaa, kunhan asennus tehdään tyyppihyväksynnän rajausten mukaisesti. Tyypillisesti tällainen rajaus voisi olla esim. vain sarjaan kuuluvien kaapelien käyttäminen ja niiden reitittäminen asennusohjeen mukaisesti. Rajaus voi koskea myös automalleja, joihin sarja on tarkoitettu asennettavaksi.
No entä sitten, jos joku haluaa tehdä itse vastaavan ( LE-eYaris ) täysin samanlaisena
Sen kuin tekee. Kun muunnossarja on hyväksytty, sen saa asentaa toki muukin kuin valmistaja. Oleellista on nyt huomata, että kyse on muunnossarjan - siis sähkö- ja elektroniikka-asennelman - hyväksynnästä, ei siis hyväksymättömien osien käyttöön perustuvan sähköautomuunnoksesta valmistamisesta. Ongelma on tässä:
Eli tee-se-itse konversio viedään tyyppihyväksynnän saaneelle yritykselle ( Amotec Oy, Amperi Oy, tai joku muu yritys ) tarkastettavaksi, että konversio on laadukkaasti tehty ja tyyppihyväksytyn konversion mukaisesti
Mikään ajoneuvodirektiivi tai E-sääntö ei tunne konversion tyyppihyväksyntää, eikä oikein voikaan tuntea. Näin mm. siksi, että kukaan ei voi (tyyppihyväksynnän tarkoittamassa mielessä) tietää, ovatko vaikkapa ne jostakin tulevat moottorinohjaimet samanlaisia kuin se, jolla jokin hyväksytty yksilö on todennettu. Samoin, jos tarkoitetaan käytettyä autoa, kukaan ei voi tietää, onko se auto käytössä oltuaan enää alkuperäisen tyyppihyväksyntänsä mukainen, käytöltä ja huollolta kun ei edellytetä laadunvalvontaa… Koko tyyppihyväksynnän kantava ajatushan on siinä, että valmistuvat kappaleet ovat vaatimustenmukaiseksi todennetun prototyypin kaltaisia ja ilman kaikki osat kattavaa laadunvalvontaa tämä ajatus ei toimi. Esim. jokin geneerinen taajuusmuuttaja voi olla jostakin valmistuserästä alkaen sisäisesti aivan erilainen kuin aiemmat ilman, että ostaja sitä tietäisi, kunhan valmistajan lupaama toiminnallisuus on sama.
Mitä tulee autotehtaiden variaatioihin yhden tyyppihyväksynnän saaneeseen ajoneuvoon, sitä varten on tuo vaatimustenmukaisuus vakuutus, jos tehdään pieniä muutoksia. Tehdas vakuuttaa, että muutoksenkin jälkeen direktiivin määräykset täyttyvät.
Tyyppihyväksyntää haettaessa määritellään (ja kuvataan tyyppihyväksyntätodistukseen) tarkasti ne variantit, jotka kuuluvat haettavan tyyppihyväksynnän piiriin. Jos näihin tehdään muutoksia, avataan tyyppihyväksyntädirektiivi 13. artiklan kohdalta ja luetaan sieltä: "Valmistajan on viipymättä ilmoitettava EY-tyyppihyväksynnän
myöntäneelle jäsenvaltiolle kaikista muutoksista hyväksyntäasiakirjojen
tietoihin. Kyseisen jäsenvaltion on tässä luvussa annettujen sääntöjen
mukaisesti päätettävä, mitä menettelyä on noudatettava."
Ts. muutokset eivät onnistu pelkällä valmistajan vakuuttelulla ja omilla testeillä, vaan tyyppihyväksynnän myöntäjä arvioi, vaatiiko muutos uusia testejä tai kokonaan uuden tyyppihyväksynnän. Vaatimustenmukaisuustodistuksella taas valmistaja vakuuttaa, että tietty, valmistettu ajoneuvoyksilö on valmistettu tyyppihyväksynnän mukaisesti - eli että siihen ei ole tehty muutoksia tyyppihyväksynnän jälkeen.
Edelleen helpoin ja halvin tie muunnossähköautoon on se, että kaupallinen toimija X valmistaisi muunnossarjaa, jolle olisi hakenut tyyppihyväksynnän. Itse sarjan suunnittelu voi olla vaikka täysin avoin jos niin halutaan, oleellista on sen valmistaminen hyväksyntäasiakirjojen mukaisesti.