Arvovaltainen joukko yksityisen ja julkisen sektorin vaikuttajia kokoontui perjantaina 21.1. Helsinkiin allekirjoittamaan yhteistä tahdonilmausta sähköisen liikenteen ja siihen liittyvän liiketoiminnan konkreettisesta eistämisestä Suomessa. Yhteensä tahdonilmaisulla oli yli 40 allekirjoittajaa. www.sahkoinenliikenne.fi
Lue koko lehdistotiedote tästä
Päivämäärä: 21 Jan 2011 14:28
Keskusteluviestien lukumäärä: 8

Lehdistötiedote:
500 sähköauton testilaivue pääkaupunkiseudulle ensi vuonna
Arvovaltainen joukko yksityisen ja julkisen sektorin vaikuttajia kokoontui perjantaina 21.1. Helsinkiin allekirjoittamaan yhteistä tahdonilmausta sähköisen liikenteen ja siihen liittyvän liiketoiminnan konkreettisesta eistämisestä Suomessa.
Tilaisuuden avasi itsekin hiljattain sähköautoilijaksi siirtynyt Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä. Hänen lisäkseen tilaisuudessa käyttivät puheenvuoron myös Helsingin ja Vantaan sekä useiden yritysten ja yhteisöjen edustajat. Yhteensä tahdonilmaisulla oli yli 40 allekirjoittajaa. Kaupunkien lisäksi joukossa olivat mm. Nokia Siemens Networks, Fortum ja Aalto‐yliopisto.
Miljardien arvosta uutta liiketoimintaa
Yhteen kokoontuneen joukon tavoitteena on rakentaa Suomeen sähköisen liikenteen ja liikkumisen kansainvälisen tason innovaatiokskittymä. Alustavien arvioiden mukaan sähköisen liikenteen, älyliikenteen ja älykkäiden sähköverkkojen ympärille rakentuva uusi klusteri voi lähivuosina synnyttää jopa 10 miljardin euronarvosta uutta liiketoimintaa Suomeen. Avaimena tässä ovat suuret veturiyritykset, kuten energia‐ ja verkkoyhtiöt. Niiden riskinotto‐ ja investointikyky mahdollistaa pienten ja start‐up – vaiheen yritysten liiketoiminnan, jotka tuovat innovatiivisen panoksen mukaan kokonaisuuteen.
Teknologiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jorma Turunen uskoi hankkeen luovan merkittäviä kehittymismahdollisuuksia teknologia‐alan pk‐yrityksille Suomessa.
– Saksassa pienet ja keskisuuret teknologiayritykset vastaavat 2/3 maan viennistä. Suomessa vastaava luku on 1/5. Meillä pk‐sektorin teknologiayritykset ovat tällä hetkellä pääosin alihankkijoita, Turunen totesi omassa puheenvuorossaan.
Nokia Siemens Networkin tutkimusjohtaja Lauri Oksanen toivoi, ettei Suomessa keskityttäisi pelkästään uuden teknologian kehittämiseen vaan katsottaisiin erityisesti palveluliiketoiminnan mhdollisuuksia, joita sähköinen ja älykäs liikenne tuovat tullessaan.
– Älyliikenne tuo mukanaan lukuisia ansaintamahdollisuuksia liikenteen sujuvuutta edistävistä verkottuneista navigointipalveluisa käyttäjäkohtaisiin ajoneuvoveroihin. Sähköautojen määrän kasvaessa, niillä voi tulevaisuudessa olla akkujensa kautta sähköverkon rasitusta tasaava rooli kulkuvälineenä olon lisäksi. Me olemme kehittämässä liiketoimintaa näiltä kaikilta alueilta, Oksanen kertoi.
500 Sähköautoa WDC:n väreihin
Tahdonilmauksen allekirjoittaneiden tahojen joukosta tullaan Nokia Siemens Networksin johdolla kokoamaan lähiviikkoina ohjausrymä, joka ryhtyy rakentamaan kansainvälistä innovaatiokeskittymää. Konkreettiset toimenpiteet ovat jo alkaneet.
Tavoitteena on luoda pääkaupunkiseudulle 500 sähköauton koeajolaivue vuosien 2011‐2012 aikana. Yhteistyössä mukana oleva Veho Group on käynyt päämiestensä kanssa neuvotteluja maailmalla edelleen harvinaisten sähköautojen aamiseksi Suomeen. Ensimmäiset autot saapuvat tänne jo maalis‐huhtikuussa, jolloin Veho myös järjestää sähköautojen koeajotilaisuuden.
Aluksi lähinnä yritysten ja yhteisöjen käyttöön tarjottavista autoista tullaan kokoamaan testilaivue, jolla kerätään tärkeää tietoa siitä, miten sähköautot käyttäytyvät pohjoisissa oloissa. Myös Helsinki World Design Capital kytkeytyy kokonaisuuteen, sillä koko laivue tullaan somistamaan WDC Helsinki 2012 -hankkeen toimesta.
– Näemme tämän hankkeen meille hyvin läheisenä ja tärkeänä. Tässä toteutuu hyvin ”embedded design”, joka on yksi Helsingin WDC‐vuoden teemoista. Tämä hanke on myös yksi niistä, joissa toimimme tiennäyttäjänä muille maailman kaupungeille, totesi Kansainvälisen design‐säätiön johtaja Pekka Timonen omassa puheenvuorossaan.
Tekesin johtava teknologia‐asiantuntija Matti Korkiakoski kiitteli tilaisuuden kokoon kutsuneita ja hanketta valmistelleita Eera Oy:tä sekä Aalto‐yliopiston BIT‐tutkimuskeskusta. Hän myös pitää kaavailtua testilaivuetta tärkeänä sähköiseen liikenteeseen liittyvän palveluliiketoiminnan kehittämisen kannala.
– Nyt on testifleetien aikakausi. Tällaisia testiympäristöhankkeita on käynnissä muuallakin, eismerkiksi Yhdysvalloissa ja Kiinassa, Korkiakoski totesi arvellen myös pääkaupunkiseudun ja Lahden yhdistelmän tarjoavan erinomaisen testiympäristön sähköajoneuvoile.
Kuin pisteenä tilaisuuden i:n päälle Helsingin liikennesuunnittelun päällikkö Pekka Poutanen kertoi kaupungin myöntävän jatkossa sähköautoille ja muillekinalle 100 g/km hiilidioksidia päästäville autoille 50 prosentin alennuksen pysäköintimaksuista.
Lisää tietoa aiheesta ja vapaasti käytettävää kuvamateriaalia tilaisuudesta osoitteessa: www.sahkoinenliikenne.fi
Lisätietoja tilaisuudesta ja hankkeesta antaa
Elias Pöyry, Eera Oy, puh. 0500 426125, if.aree|yryop.saile#if.aree|yryop.saile
Usein projekteissa poltetaan tolkuttomasti rahaa ja lopputulos ei ole ennakoitavissa. Tämä firma on asialla: http://www.eera.fi/ajankohtaista/tiedote/t=Eera+on+Perheyritysten+liiton+strateginen+yhteisty%C3%B6kumppani/id=16918729 eCorolla-hanke on ollut menestys ja on merkittävä sähköauton popularisoinnissa ja keskustelun herättäjänä. Ja ilman miljoonia.
Kiva projekti. Pari muttaa… Suurin niistä on se, että jonkun pitäisi laittaa peliin tuollainen 20 miljoonaa euro-oravannahkaa autojen ostamiseen.
Ymmärrettävästi sähköyhtiöillä on kova hinku sähköautojen perään. Jos minulla olisi vesivoimala tai ydinvoimala, hinkuaisin kaikkea mahdollista, mikä nostaa sähkönkulutusta. Korkeampi kulutus nostaa hintaa, ja se taas tarkoittaa isompia marginaaleja. Ja jos minulla olisi kunnan sähkönsiirtoverkko hallussani, sama juttu.
Se hiukan ihmetyttää, mitä nuo Veho Groupin sähköautot ovat. Veho kuulostaisi vähän Mitsubishi iMieviltä, mutta kun Mitsun henkilöautoedustus lähti vuoden lopussa Deltalle, niin jää vähän kysymysmerkiksi. Jäikö iMiev kuitenkin Veholle? Leaf tuntuisi parhaalta valinnalta, mutta ilmeisesti sitä ei saa.
Mutta siis kyse on vielä vain tahdonilmaisusta. Kaikki tahtovat kovasti, että jostain tulisi rahaa. Sitä taas ei kukaan luvannut.
Ainoa konkreettinen lupaus tuli Helsingiltä, ja sekin oli aika säälittävä:
Kuin pisteenä tilaisuuden i:n päälle Helsingin liikennesuunnittelun päällikkö Pekka Poutanen kertoi kaupungin myöntävän jatkossa sähköautoille ja muillekinalle 100 g/km hiilidioksidia päästäville autoille 50 prosentin alennuksen pysäköintimaksuista.
Asukaspysäköintiluvan kohdalla tämä tarkoittaa ihan huikeaa 50 e/vuosi alennusta. Lisäksi saman alennuksen saa niin NOxeja tupruttavalla dieselillä kuin sähköautollakin. Ja kun vielä hyvin suuri osa keskusta-alueen parkkikapasiteetista on ihan muuta kuin kaupungin parkkia, niin halvaksihan tuo tulee kaupungille. Vähän on toista kaliiperia kuin maailmalla olevat ruuhkamaksualennukset ja joukkoliikennekaistojen käyttöoikeudet…
Jos ennustaa pitää, niin Helsingissä ei ole ensi vuonna 500 sähköautoa tämän projektin puitteissa. Mutta saihan sentään muutama tragedinen insultti vähän duunia.
Pakokaasu-nimimerkki muistaakseni kyseli taannoin, jos joku voisi kaivaa jostain eri maiden tuet sähköautoille. Tuossa selvityksessä ne on viimeisellä sivulla 17!
"Se hiukan ihmetyttää, mitä nuo Veho Groupin sähköautot ovat."
Onhan veholla Sitikka, Smart, ja Mersu. Todennäköisin sähkis lienee i-miev nimellä Citroen C-zero, mutta kai muutama sähkömartti tai Mersukin ovat mahdollisia. Mersujahan on olemassa jonkin verran sähköisinä versioina. mm. A-sarjaa ja Vitoa tehdään jo pieninä sarjoina, ja yksittäisiä kappaleita on muitakin malleja kuten SLS, B, kevytkuorma-autoja ja busseja. Ainakin osa autoista saattaisi olla samoja, joita on käytetty Berliinin e-mobility hankkeessa.
Pakokaasu-nimimerkki muistaakseni kyseli taannoin, jos joku voisi kaivaa jostain eri maiden tuet sähköautoille. Tuossa selvityksessä ne on viimeisellä sivulla 17!
Kiitoksia! Hyvin kerättyjä, joskin euromääräinen vertailu on vaikeaa. Luonnollisesti tietysti niin, että kovan verotuksen maissa veroalennukset ovat merkittäviä, Tanskassakin taitavat olla kymmeniä tuhansia euroja per auto. Suomessa veroalennus on samalla tavalla ilmaistuna suunnilleen "40 % autoveron määrästä", koska vastaava polttomoottoriauto saa noin kaksinkertaisen veroprosentin. (Laskin tuon 130 g/km päästöillä dinomehurakkineesta.) Sähköauton hintaisella autolla rahallisesti alennus on muutama tuhat euroa.
Selvityksessä on vero-osion lisäksi hyvä yhteenveto eri maiden sähkön hinnasta ja verotuksesta. Hintatiedot ovat tietysti vähän vanhoja ja heiluvat vuodesta toiseen, mutta suuntaa tuo antaa. Päästöosio kannattaa hyppiä yli, kyse on kuitenkin sähkön myyjistä, jotka esittävät dataa itselleen edullisella tavalla.
Enivei, hyvin spotattu dokumentti!
Onhan veholla Sitikka, Smart, ja Mersu. Todennäköisin sähkis lienee i-miev nimellä Citroen C-zero, mutta kai muutama sähkömartti tai Mersukin ovat mahdollisia.
Tuon Sitikan ihan unohdin! Ajattelin vain Mitsua, Peugeottia ja Nissania. Eiköhän tässä ole kysymys lähinnä iMievin sitruunaisemmasta versiosta, vaikka sekä sähkösmartissa että jakeluautoissa voisi kyllä olla enemmän järkeä.