Vilkaistuani juttua http://www.nyteknik.se/art/53324 tuli mieleen, että tavallisesti henkilöautot seisovat suurimman osan ajastaan parkkipaikoilla, näin varmastikin myös sähköautot. Sähköverkoissa pystytään jo siirtämään informaatiota. Jos tuulivoimajärjestelmä varustettaisiin informaatiota tuotantotilanteesta tuottavalla järjestelmällä ja sähköautot tietoa haistelevalla automatiikalla, voisi auto ladata sähköä verkosta silloin, kun sähköä on tarjolla "liikaa".
Aikaa pyydystää tuulenpuuskien aiheuttamia tehopiikkejä olisi useimmiten yöt ja päivät, olettaen autoa käytettävän vaikkapa työmatkoihin. Jos tällä tavalla ei akut näyttäisi täyttyvän ennalta määriteltyyn kellonlyömään mennessä, voisi auto siirtyä jatkuvalle latingille. Jos porkkanoita tarvitaan, voisi tehopiikkisähkön hinnoitella hieman halvemmaksi. Reaaliaikainen kulutusmittaus kun on kait tulollaan eli hinnoittelu eri hetkille olisi mahdollista.
Tavalliseen systeemin verraten, tehopiikkien pyydystämisen avulla sähköntuotannon maksimikapasiteetin ei tarvitsisi olla yhtä suuri, kun sähköä ei ole tarvis käyttää ruuhkaillen. Toisaalta tuulivoima ei tarvitsisi valtavasti tyynien hetkien säätövoimaa, kun kulutustakaan ei silloin olisi niin paljon, akut kun olisi ladattu edeltäneessä tai tulollaan olevassa puuskassa.
Vaikka en sähkölämmityksen ystävä olekaan, sitäkin tarvittaneen kuitenkin jonkin verran. Tätä samaa ajatusta voisi hyödyntää myös lämminvesivaraajien kuumentamisessa: vesi kuumenisi tuulisina aikoina. Tällä hetkellä sähköautokanta on pieni, mutta varaajakanta suuri, joten tekniikkaa olisi ehkä jo mahdollista rakentaa käyttöön siten, että sillä olisi sähköverkon tehopiikkien kannalta merkitystä. Täten tuulivoiman lisärakentamista haittaavilta puheilta siivet ainakin lyhenisivät.