Kännyköiden "älykäs akkujen hallinta" on puppua. Siellähän on pääsääntöisesti nykyään vain YKSI kenno, jota vain ladataa tietyllä jännitealueella.
Katso puhelimesi puheaika. Jos se on yli 60 minuuttia valmistjan mukaan, niin silloin purkuteho ei ole ongelma. Käytännössä ropleemaksi tulee näiden pikkuakkujen tuotantoprosessit, missä pitää pikana tuheerata parin sentin akkuja. Sitten ne myydään 2000% katteella kuluttajille jakeluketjun päässä. Se on businesta se. Uusi akku noksuuni (E90) maksaa tehtaalla alle euron. Tarvikkeena se maksaa .. OHO ! 25 €
Litium akkujen elinikään vaikuttaa kaksi tekijää yli muiden.
A. kennon elinkaaren keskilämpötila
B. kennon elinkaaren keskijännite
Sitten tulee kapasiteetti-ikkunan elevaatio ja lämmönnousuajat .
Litium Rauta Fosfaattiakkujen elinikä LiNiCo-kennoihin (joita TS myy LCP-kennoina) verrattuna ei ole parempi. Jos ne moelmmat varastoivaan 4,2V jännitteeseen ja 35 C lämpötilaan.
Li4Ti5O12 kun vaihdetaan parin toiselle puolelle, niin molemmat nuo kemiat putoavat jännitteiltään lähelle 2 volttia. => lisää kalenteri-ikää.
Oikein suunniteltu ja hallittu Litiumakkujärjestelmä kestää autokäytössä 5-10 vuotta. Tai 2000-3000 sykliä (eCorollassa 100 km syklillä)
-Jukka
p.s.- TS:n valmistusprosessi on varsin mielenkiintoinen ja poikkeaa vahvasti kaikesta mitä muuten on maailmalla nähty. Siinä on hyvä puoliakin, mutta laadunvarmistukseen on jouduttu panostamaan meidän päässä, ettei epäkuranttia kamaa joudu asiakkaille.