
Mielestäni tämä hanke on hyvä, mutta projektihallinnosta ja kehittämisestä jotain tietävänä tässä on muutama ongelma. Kokonaisen auton muuttaminen sähköautoksi on todella iso urakka ja siihen liittyy paljon ongelmia, joista vähäisin ei ole uusien autojen uusi teknologia. Tavoitteena lienee osoittaa että sähköauto on varteenotettava liikkumisväline ja auto joka täyttää tieliikennelain ja sijoittuu vaikkapa mopoautoksi on täysin toimiva ratkaisu. Tuollaisella olisi esim. syrjäseudulla paljon käyttöä vaikka sillä ei motarille pääsisikään. Tuulisähköllä tai aurinkopaneeleilla ladattava kevyt "sähköformula" sopisi erinomaisesti vaikkapa kauppakassiksi.
Ehdottaisin hieman erilaista lähestymistapaa.
Opensource on levinnyt tietokonepuolella siksi, että jokaisen on helppo ja mahdollista hankkia tarvittavat välineet. Näin ollen ehdottaisin että auto olisi rakennettavissa selkeistä perukomponenteista. Näistä yksi olisi ns. kerneli. Auto pitää siis voida rakentaa esim. autotallissa hitsaamalla yksinkertaista putkirunkoa ilman mitään erityisiä työstökoneita. Rakenne ei ehkä ole täydellinen, mutta riittävän yksinkertainen tehdä ja riittävän aerodynaaminen.
Näin jokainen voisi ostaa k-raudasta rautaputkea ja hitsata rungon omalla migillään autotallissaan. Nyt kaikilla on yhtenevä kevyt putkirunko, joka on suunniteltu vaikkapa stadian formulatiimin avustuksella. http://www.formula.stadia.fi/fi/index.htm
Tuohon perusrunkoon voidaan sitten alkaa myymään erillaisia osa "paketteja" jotka pystyy kiinnittimämään varsinaiseen runkoon helposti, moottori, renkaat, istuin jne. Kaikki pystytään suhteellisen helposti kiinnittämään tuohon "open ecar" alustaa suhteellisen pienellä vaivalla.
Alusta voitaisiin suunnitella siten, että siinä on valmiita kiinnityslevyjä ja kohtia kuin leegopalikoissa ikään.
Lisäksi akku ja moottoriteknologian kehittyessä vanhaa autoa voi päivittää lähes loputtomiin. Tuo perusrunko pitää dokumentoida kuvin, videoin, toimintaperiaatteet pitää selvittää jne. Tällä "ns" konseptiautolla ihmiset voivat ymmärtää kuinka tuollainen auto toimii ja mitkä ovat tuollaisen auton avainkomponentit ja toimintaperiaatteet.
Sähköautoyhteisö voi perustaa nettikaupan jossa myydään paketteina kriittisimpiä komponentteja ehkäpä vielä jalostettuina jonkunasteisiksi moduuleiksi. Elektroniikan käyttö pyritään maksimoimaan, mekaniikan käyttö minimoimaan. Mekaniikka pyritään kapseloimaan ja välttämään erityistyöstä vaativia ei-valmisosia. Avainasemassa on käyttää yleisesti saatavilla olevia teollisuuskomponentteja jos vain suinkin mahdollista, omaa sorvaamista yms. mikä voisi olla esteenä rakentamiselle pitää välttää. Jos joku osa on ehdottoman pakko tehdä itse niin niitä voidaan myydä valmiina kohtuullisella hinnalla.
Nyt ihmiset keksivät alkamaan myymään eri osia jotka saa asennettua tuohon "alustaan" ja tekevät tuosta alkuperäisestä versiosta omia versioitaan, parhaat lisäykset otetaan sitten mukaan tuohon alkuperäisen auton suunnitelmaan. Auton rakennetta pidetään vapaassa 3d cad muodossa jota voidaan muokata, auton suunnitelmaa voi kuka tahansa muokata ja projektin ylin "johto" sitten hyväksyy tai hylkää muutoksia.
Rakentaminen pitää esittää siten, että "toimivaa" saa jo melko nopeasti aikaiseksi.
Opensource hengessä ensin autosta julkaistaan mietitty ja testattu 1.0 versio jonka lähes kuka tahansa voi rakentaa, osat pyritään pitämään edullisina ja yleisesti saatavina. Tarjontaa voisi olla vaikka motonet, biltema k-rauta yms. akselilla.
Noin vuoden-puolen vuoden väliin julkaistaan seuraava versio ja ohjeet kuinka vanhan version voi "päivittää" seuraavaksi. Lisäksi on erikseen villmpi "develop" haara.
"rakenna oma sähköautosi kahdessa viikossa tms."
Tavoitteena voisi olla, että versio 1.0 on ensimmäinen konseptiauto ja 3.0 versio voidaan pistää massatuotantoon. Periaatteessa tuossa vaiheessa piirustukset voisi lähettää kiinan konepajalle ja tilata noita kontillisen.
Ajatuksia, olisi aika magea projekti vaikka yläasteen tai amiksen metallitöihin. Kun rakennat tuon, ymmärrät samalla sähköauton toimintaperiaatteen ja myös sen että se voidaan rakentaa erittäin yksinkertaiseksi ja huoltovapaaksi. Härveli pitää myös suunnitella siten, että se on jossain määrin turvallinen, hieman turvakaarta, ajotietokonetta jne.
Iteratiivinen kehitysmalli jossa tehdään hyvin suunnitellun "ytimen" ympärille koko ajan uusia juttuja luoneen sopivan hakkerikulttuurin, sen saman kulttuurin joka aikoinaan synnytti demoscenen.
Ja tietysti vuosittain kisat assembly tyyliin.
Kommentteja?