Tuossapa vasta hyvä tilastojen vertailukohde, eihän isokokoisia litium-ioniakkupaketteja vielä ole suurien volyymien käytössä. Bensa-autoja taas tiellä liikkuu satoja miljoonia.
:) Heh, tämä ei ollut nyt vertauksen idea, vaan se, että tavallisen ihmisen näkökulmasta nämä asiat liikkuvat hyvin paljon mielikuvatasolla. Jossain vaihessa litium-akkujen "vaarallisuus" nousi isosti otsikoihin ja jäi elämään puheisiin, vaikka akkukemiat ja hallintajärjestelmät ovat vieneet touhun jo aivan toiselle tasolle (esim. Jukan mainitsemat LiFePo-akut).
Siltikään nuo "vanhemmat" LiCo-akutkaan eivät ole *niin* vaarallisia kuin mielikuvat kertovat. Jos olisivat, olisi lapset jo varmasti puhkoneet silmiään räjäytysleikeissä yms. Siksi tuo heitto vertailuun.
Mutta toistan vielä, että hankkeessa akkujen turvallisuus on 1. tason kysymyksiä, jossa ei tehdä mitään välimallin ratkaisuita. Tämän vuoksi itse ainakin pyrin siihen, että akkujen toimittaja olisi kotimainen tai vähintään eurooppalainen, jonka takuu- ja turvallisuusselvitykset ovat luotettavasti ratkaistu. Ketään ei pakoteta ostamaan akkupakkaa, josta ei ole takeita.
Asian suhteen hyvä referenssi on kuitenkin mm. Think Nordic ja Tesla Motors, jotka ovat ratkaisseet autoissaan lion-akkukysymykset - omien selvitystensä mukaan - turvallisesti. Samaten esim. Renault-Nissanin, Necin ja Project Better Placen autohanke tulee käyttämään turvallisia lion-kemioita. Kyseessä ei siis todellakaan mikään mahdoton tehtävä ratkaistavaksi!
Mutta: itse EN ole kuitenkaan akkutekniikan asiantuntija, enkä ole validioimassa akkuja siltä kannalta. Alan osaajia kuitenkin yhteisöstä löytyy, kuten esim. edellisen viestin kirjoittanut Jukka, jolla on näistä T&K-kokemusta 2000-luvun alusta alkaen.
Lisääkin kuitenkin mahtuu, eli eiku postilistalle mukaan vaan: http://www.sahkoautot.fi/yhteisoe:osallistu
t. Santeri