LiFePO4 kennojen "ylläpito" tapahtuu seuraavasti.
Kun täysi lataustila on saavutettu, katkaistaan latausvirta kokonaan. Aika simppeliä :)
Jos ei ole mahdollista, niin:
Kennon annetaan tasaantua jännitteeltään. Jopa useita vuorokausia. Riippuu lämpötilasta, kennon rakenteesta ja jo saavutetusta käyttöiästä. Sitten laturiin asetetaan 100mv (esim.) matalampi jännite, mitä kennossa oli mittaushetkellä. Virtaa ei tarvita yhtä ampeeria (esim.) enempää asettaa, koska kennon jännite seisoo todella pitkään asetetun jännitteen yläpuolella. Tämä näin, jos järjestelmässä ei ole ulkoista kuormaa.
LiFePO4-kennot yleisesti ottaen on aika robusteja, joten ihan pikkuruisella virralla niitä voi korkeissakin jännitteissä kutitella. Elektrolyytin sillä tappaa ajan myötä, mutta se kestää kauan.
NMC ja LCO kennoilla stabiloituminen on nopeampaa. Niissä odotusaika on huomattavasti lyhyempi (vain minuutteja).
Nykyisten Li-ion kennojen (paha yleistys, anteeksi) itsepurkautuminen on niin hidasta, että varsinaista ylläpitoa niiden puolesta ei tarvita. Varastossa on todistettavasti yli neljä vuotta ja yli 4 voltin seisovia NMC-kennoja.
Jos akut on kiinteästi kuormassa kiinni, voidaan virtaa syöttää siten, ettei akkujen varaustilaan (juurikaan) kosketa. Silloin ylläpitojännitteen pitää olla selvästi kennon lepojännitteen alla. Tämä toki tekee sen, että jokunen mAh luikertelee kennoista ensin ulos, mutta tasapainon synnyttyä virtalähde korvaa kaiken järjestelmän aiheuttaman vuodon.
Tutkimusta aiheesta tehdään ja MIT:n julkaisuissa on nähty uusia ilmiöitä (materiaalikertymiä elektrodeissa, kun ladataan mikroampeereilla). Näitä selvitellään muuallakin maailmassa. Ylläpidon vaikutukset muuttunevat samaan tahtiin, mitä uusia materiaaleja markkinoilta saadaan. Ja ne kehittyvät koko ajan.
Toivottavasti auttoi.
-akkuJukka