Olen jonkin aikaa miettinyt mikä mahtaa olla tulevaisuuden moottoriteknologian voittaja? Uskon vahvasti siihen että se on polttomoottorin ja sähkömoottorin sekoitus, joidenka suhde valitaan lähinnä käyttötarkoituksen mukaan. Jos haluataan paljon kiihtyvyyttä ym. "ralliajoa" niin polttomoottori sekä sähkömoottori on suuria sekä myös sähkömoottorin akku kookkaampi. Tekniikka todennäköisesti muistuttaisi hyvin pitkälle chevrolet voltin tapaista, jossa sarjahybridinä 160km/h vauhti turvataan tarvittaessa kunnon 1.4 litraisella moottorilla.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Chevrolet_Volt
Mutta jos auto on lähinnä "kauppakassi", jolla pörrätään suurempien kaupunkien tuntumassa lyhyempiä pyrähdyksiä, niin paljon pienempikin PITKÄISKUINEN moottori (taloudellisempi) voisi riittää pienempää generaattoria pyörittämään ladaten akkua ajossa. Ideana ei siis ole alunperinkään ajaa pitkää maantieajoa vaan korkeintaan satunnaisesti "pari sataa kilometriä" (ei halki suomen). Talvella vaikka akut olisivat jo täynnä liikkeelle lähdettäessä, voi laittaa polttomoottori jo päälle jauhamaan sähköä ja sivutuotteena polttomoottorin hukkalämpö ohjataan matkustamon lämmittämiseen eli erillistä lämmityslaitetta ei tarvita ja lämpöä riittää kuitenkin hyvin, joten autossa ei tarvitse todellakaan palella. Ja jos oikeasti on vain lyhyt ajo talvella ja latauspiste toisessa päässä, niin sähkövastuksella hoidetaan lämmitys halutessaan. Ties vaikka joku 0.5 litran 2-sylinterinen(?) moottori riittäisi ihan hyvin "lämmityslaitteeksi" ja imuilma sisätilan lämmitykseen imetään generaattorin läpi jäähdyttäen sitä sekä samalla esilämmittää sisätilan lämmitykseen tarkoitettua imuilmaa, jolloin lämmityksen hyötysuhde otetaan hyvin talteen jopa -30c talvipäivinä. Myös akun lämmitykseen voidaan nappia painamalla ohjata pieni osa lämmityksestä, jolloin todennäköisesti (akkutyypistä riippuen) akun lataus/tehon anto myös paranee.
Jos pitää ajaa pitkää matkaa, niin polttomoottori laitetaan jo nappia painamalla heti päälle ja sen hyötysuhdetta voidaan säätää. Tekniikka olisi niin että optimi kierroksilla (eco asento) jauhaa X ampeeria sähköä, mutta vaihtoehtoisesti voidaan laittaa myös "pitkänmatkan" asetukselle, jolloin ampeereita tulee Y verran enemmän, mutta polttoaineen kulutuskin silloin lisääntyy. Ideana olisi että kun kuljettaja kuitenkin tietää matkansa pituuden (10km tarkkuudella), niin voidaan ajoissa lisätä lataustehoa jo liikkeelle lähdettäessä, jolloin varsinainen akku tyhjenee hitaammin eikä auto menetä niin nopeasti suurempaa (huippu) nopeuttaan.
Ajo akku tyhjänä vain polttomoottorilaturin huutaessa viimeistä päivää huippunopeus olisi ehkä jotain 80km/h, koska latausjärjestelmän kapasiteetti olisi alunperinkin suunniteltu hieman pieneksi ja vain matkaa pidentäväksi. Toki parempi latauskapasiteetti saadaan jos vain lisätään isompia (painavempia) komponentteja halutessaan, mutta vuotuinen hyöty saattaa olla todellista tarvetta pienempi suhteessa lisäpainoon ja tarpeeseen. Sen takia ajattelin että pienempikin lataus voisi riittää suurimmalle osalle ihmisiä vaikka akku tyhjeneekin sitten tietysti ajaessa eikä laturi riitä edes kunnolla ylläpitoon "halki suomen" ajamiseen esim. 100km/h nopeudella. Yleisestikkin huippunopeus olis varmaankin jotain 125km/h tälläisellä "ecoautolla".
Ja ideanahan olisi siis:
- Jos valtaosa ihmisistä ajaa alle(?) 50km päivässä, niin painoa tulee enemmän jos pitää olla ISO akku ja ISO moottori/latausjärjestelmä pitkiä maantieajoja varten. Voidaan siis säästää painossa paljon jos pitkän matkan ajaminen on todellisuudessa vähäistä. Akku siis mitoitaan perus ajomääriä varten joten esim. 70km ajon akku voisi riittää ihan jees valtaosalle ihmisiä jos kerran lisälatauksenkin voisi laittaa jo AJOISSA päälle.
- Kunnon lämmityslaite tarvittaessa.
- Jos ABC ym. latauspaikoilla on jonoa niin voidaan silti mennä kahville ja jättää auto parkkiin puksuttamaan latausta omin voimin. Näin matkaa voidaan myös jatkaa tarvittaessa "nopeasti".
Ja sitten kommentteja, että mikä yhtälössä mättää ja mitä pitäisi kehittää? Meneekö KARKEAT laskelmat/arviot minulta ihan metsään kun en tunne kunnolla polttomoottori/sähkö/lataus tehosuhteita? Eli toimiiko sinun mielestäsi "täyssähköauto PIENELLÄ polttomoottori/laturi" yhdistelmällä (sarjahybrídi) parhaiten vuonna 2020? Tai mikä on sinun ehdotuksesi NYKYTEKNIIKALLA (tuskin akkukapasiteetti kehittyy 10 kertaiseksi siihen mennessä) vuoden 2020 moottoriksi?