Suomessa oli 3.8.13 rekisterissä 322 sähköautoa.
V2012 myytiin 43 kpl täyssähköisiä
V2013 Tammi-Heinä myyty 21 Leaffia, 2 iMieV:ä, 6 Amperaa, 40 Volvo V60 PHEV:ä ja 28 Toyota Prius-PHEV:ä = 97 autoa, joista täyssähköisiä 23.
Kovin on pitkä matka tuohon uhkakuvaan että tarvitaan koko ydinvoimalakapasiteetti.
Ehtiipä aurinkovoima mennä jo todella pitkälle ennenkuin alkaa mehu loppumaan, varsinkin kun aurinkovoiman hinta laskee koko ajan samalla käyttöasteen kasvaessa, Saksassa huiput on jo 60% energiasta auringolla. Vaikkei suosisikaan aurinkovoimaa Suomessa, niin kannattaa ottaa että kun muualla sitä tuotetaan, kokonaiskapasiteetti kasvaa ja meille tulee sitä ylijäävää ja sähkön hinta laskee. Eri asian tietysti kuka vetää mitä välistä ja mitä ei.
Ja sitten on se tosiasia että Suomi ei ole mikään vertailukuva koko maailmalle vaan kasvu on ollut ja on nytkin todella rajua jenkeissä, missä se polttoaine oikeesti maksaa aika vähän meikäläiseen verrattuna. Suosio siellä on osittain kulttuuria, osittain sitä että säädökset ovat todella vähäisiä, mikä vaan kelpaa kun täällä taas säädökset on kovia samoin kuin verotuskin. Ja kun perinteisesti sähköautoilla on ollut 20-kertainen dieselvero joka on vasta vähän aikaa sitten poistunut ja tarjontaa ei ole ollut, niin ei ole käytettyjen markkinaakaan.
On silti minusta aika vaikea kuvitella että me eläisimme täällä missään lintukodossa jossa voimme satasella päättää mitä me teemme.
Kyllä niitä autoja ihan varmasti ostetaan yhä nopeammin kun tunnettuus kasvaa ja kokemuksia kerätään.
Kyllä ne päätökset tehdään ihan meitä kuulematta ja kun puhut Hannu noista konkursseista, ne johtuvat siitä että pikkufirmat eivät enää pärjänneet kun massatuotanto alkoi. Thn!nk meni konkkaan kun he tekivät muovipulkka-autoa hintaan 50.000e ja ensin tuli iMiEV ja sitten Leaf jotka olivat oikeita autoja paljon tuota halvemmalla. Th!nk laski hintaa laskemistaan mutta ei pärjännyt missään segmentissä kunnes lopulta rakennuskustannukset ylittivät tuotantokustannukset.
Fisker teki hybridiä aivan liian monimutkaisesti. Tesla onnistui koska käytti sauvaparistoja ja Lotuksen koria kun taas Fisker teki kaiken itse eikä homma edes alkanut kannattaa. Syynä liika monimutkaisuus ja liikaa omaa.
European Batteries Oy Varkaudessa meni konkurssiin koska rutiköyhässä Boliviassa on maailmaan suurimmat litium-kentät ja hinnat sen mukaisia ja koska litium-akuissa oikeasti sitä litiumia on vain 2%. Taas massatuotanto jyrää, nykyään lähes kaikki käyttävät Etelä-Korealaisen LG Chemin akkuja, myös Chevrolet. Pikku tehdas varkaudessa ei voinut kilpailla hinnalla ja volyymillä.
BP meni konkurssiin koska ei ollut oikeasti toimiva idea vaihtaa akkuja. Robotiikka ei toiminut joka säässä ja autonvalmistajat lähtivät kiinteisiin akkuihin mieluummin. Rellu myi muutamia tuhansia ja sitten homma kaatui.
Em. esimerkit minusta kertovat sitä, että kaikki mitä keksitään ei toimi ja että ollaan evoluution tuloksessa jossa yhä isommat ja isommat firma tekevät näitä autoja täysautomaatiolla, näistä on monta videota tubessa.
Sen takia se massavalmistus ei toimi täälläkään. eCorolla ei myynyt koska siitä tuli niin kallis ja niin huono kapasiteetiltaan että se ei pärjännyt kummassakaan Leaffille ja vaikka ei Nissaista pitäisikään niin on se sentään tunnettu malli. Jos tehdään l7e ja ajatellaan tehdä sitä paljon niin törmätään samoihin ongelmiin - sen pitää olla selkeästi halvempi kuin oikea auto. Leaf maksaa nyt 36.000e mutta jos ja kun pian tulee 20.000e autoja joko vähän käytettyinä tai uusina malleina, ei se l7e voi mitenkään maksaa enemmän. Jos se maksaa joku 10.000e ja siitä saa vielä voittoakin niin ehkäpä se kannattaa kunnes hinnat taas laskevat. Näissä kannattaa siksi aina miettiä kustannuksia ja aikajanaa jolla kilpailijat tulee masatuotannollaan samaan.
Tämän takia minusta joku mopoauto voisi toimia hyvinkin jos ei aleta tavoittelemaan liikaa koska säädökset on helpompia ja tekniikka halvempaa. Mutta voihan se olla että sekään ei kannata, pitäs ensin tietää onko kysyntää tarpeeksi, mutta tuntuis että ostajien on paljon helpompi sijoittaa esim. 4.000e kuin 20.000e.