Näitä syitä erilaisiin vikatilanteisiin on toki syytä analysoida. Mutta käytännön kokemuksella (vuosia sähköautojen kanssa päivätyötä tehneenä) on varmasti paljon annettavaa projektille.
Sähköautokäyttäjien verkosto on maailmanlaajuinen ja siihen l´kuuluu muutamia kymmeniä tuhansia ihmisiä. Tällä hetkellä tietoa on paaaljon saatavilla ja autotalleissa 20 vuotta sitten kasattuja autoja on edelleen liikenteessä. Jotkut jopa niin, että ei mitään huollettavaa edes ole ollut. Toki näillä autoilla ei ole montaa sataa tuhatta mailia ajettu, joten se ei vastaa polttomoottoriautoista saatua kokemusta.
Nyt esim Azuresin konepakettia valittaessa yhtenä painopisteenä olis se, että ko. laitteiston kehittämisessä on ollut Brusa mukana Sveitsistä (hyviä tuttuja minulle) ja näitä settejä on useissa autoissa jo käytetty kohta 15 vuotta (!) lähes ongelmitta. Toki aina jotain pientä on ilmaantunut jne. Näistä kokemuksista saa tietoa niiden käyttäjiltä, jotka osa varsin aktiivisesti listaa tapahtumia nettisivuilleen. Me ei olla näiden juttujan kanssa yksin eikä edes pioneereja. Ollaan 100 vuotta myöhässä.
Se, mikä erottaa projektin tavoitteet monista muista on mahdollisen massatuotettavuuden tuominen kuvioihin. Akkutekniikka antaa jo myöden koon ja painon suhteen, jos verrataan vaikka lyijyakkuihin. Voi sanoa, että lähes kaikki sähköautoprojektit ovat kaatuneet tähän mennessä akkutekniikkaan. Ajomatkaa ja kuormattavuutta ei ole saatu riittävästi.
Ollaan me eCorollankin kanssa varmaan monessa asiassa siellä kipurajoilla, eikä kaikki sitä voi omakseen hankkia käytännön syistä (latauspaikka puuttuu jne.)
MUTTA.. se ei ole este monille SADOILLE ihmisille, jotka ovat valmiita testaamaan etunenässä uusia asioita ja olemaan omalla tavallaan pioneerejä. Kyllä uusia kännykkämallejakin haetaan kaupoista kiireellä heti, kun niitä saa. Toki kyseessä on laite, joka ei maksa kuin ehkä 1000 €. Pienet bugit ei haittaa, kunhan se soittaa ja kukkuu.
eCorollien ensimmäisissä versioissa tulee takuuvarmasti olemaan lastenteuteja. Jokainen ensimmäisten joukossa on valmis hyväksymään sen riskin. Se ei tarkoita sitä, että halutaan tarkoituksella tehdä rävellyksiä mahdollisimman nopeasti, nopean rahan toivossa. EI. Tarkoitus on hakea apua käyttäjiltä jatkokehitystä varten ja siihen nämä pioneerit ovat enemmän kuin innokkaita osallistumaan.
Mutua on aina pelissä, kun otetaan tuntemattomia tekijöitä yhtälöön mukaan. Mutta siksi ihmisaivot on niin loistava juttu, kun pari hävinnyttä pikkubittiä ei lopputulosta välttämättä muuta. Ensimmäisistä autoista lähtien ne kojeet vie lähes päästöttömästi ihmisiä paikasta A paikkaan B. Vikoja tulee ja ne korjataan keinolla millä hyvänsä. Jos ne uudet vetarit joudut hankkimaan 3 vuoden kuluttua, niin et ole vasta säästänyt bensalaskussa kuin pari tonnia (mahdollisesti merkittävästi enemmän. Kts. sivuston laskuri).
Jos ei uskallusta ole kokeilla uutta ja ekologista, niin ei se haittaa. Naapurisi kuitenkin ehtii sitten ensin. 3 vuoden kuluttua nähdään sitten kuka nauraa ja kelle. :)
-Jukka (ja ajaa kohta taas Litiumsähköautolla Espoosta Hikiälle, kaupan kautta)