"Myöskään en ole nähnyt Suomessa kuin yhden toimivan sähköauton litiumakuilla varustettuna, jopa pelkät litiumkonversiot tehdastekoiseen sähköautoon ovat siis melko ylivoimainen tehtävä."
Jaa. Sitä ei sitten ole kuljettu silmät auki? Onhan noita tehty eritasoisia kuluneen 10 vuoden aikana, mutta mitään niistä ei ole tehty tuotteistusmielessä vaan prototyyepiksi akkuteknologian kehittämiseksi. Ja niiltä pohjilta on kehitetty ihan merkittäviä innovaatioita.
"Noista kiinalaisista täytyy sanoa että olen noin parikymmentä vuotta touhunnut Suomen ja Kiinan kiinalaisten kanssa ja kyllä siellä riittää innovaatiota ja tuotekehittelyä."
Ei kai kukaan enää samaa lausahdusta käytä Japanilaisistakaan? Onhan sekin huomattava, että maailman suurimmat akkutuottajat eivät itseasiassa ole Kiinalaisia (vaikka ehkä laitoksista osa olisikin siellä). Kiinaan mahtuu paljon innovaatioita, mutta niin niitä mahtuu muualekin maailmaan.
"Calbin akut ovat olleet aivan loistavia ja TS:t toimineet tyydyttävästi."
Niin. TS:n lisenssillähän Calb aloitti ja teki omaa kehitystyötään. Muistan, kun noita neuvotteluja Shenzhenissä käytiin. Lähinnä raaka-ainevalinnoissa se tuotekehitys on tapahtunut. Ovat löytäneet näköjään ihan hyvä reseptin.
"Luulenpa että nämä Suomen akkutehdashommat on jo nähty. Miksi lyödä päätä kiviseinään rankasti kilpaillulla alalla ja ruikuttaa valtiolta avustuksia pähkähulluun "bisnekseen" meidän yhteisistä rahoistamme."
Tätä samaa voisi kai sitten todeta, että miksi yhteisistä rahoista ylläpidetään lihavaa julkistasektoria. Mutta se ei tänne palstalle kuulu.
Akkutehtaan voi pystyttää ilman valtiollisia avustuksia, mutta niiden välttäminen on vaikeaa. Tekes ja Elyt ovat tyhjentäneet suomen totaalisesti tietyn tason sijoittajista. Markkinaa ei ole. Lainat ja tuet ovat lähes ilmaisia, jos ensin vain suostuu valtion määrittämiin raameihin. Pitää muistaa, että Varkauden tehtaan budjetti oli muutaman millin aluksi. Ja se piti nostaa Riihimäelle. Mutta tällä speksillä ei rahaa irronnut. Vasta sitten, kun asiaan saatiin valtiovetoinen imu, rahaa alkoi löytyä.
Siksi on hyödyllisempää antaa ideat eteenpäin kaupallistettavaksi. Vaikka veloituksetta.
"Paha lähteä kilpailemaan noiden kanssa."
Joko saat akkusi tarpeeksi halvalla? Eikö todellakaan ole mitään enää kehitettävää tai keksittävää, millä kustannus saadaan painettua alas? Prosessien määrää lisäämällä tai laitekantaa moninkertaistamalla ei yksikköhinta putoa. Vain volyymi kasvaa. Kiinassa tehdään volyymiä, mutta prosessit on jäänyt taka-alalle.
Vastaavasi kemian kehitys on USA:ssa, japanissa ja koreassa. Kaiken maailman nano-hössötyksiä ja perustutkimusta. Mutta ketään ei oikein vielä kiinnosta valmistusprosessien kehittäminen.
Tässä taas meillä on osaamista ja kokemusta.