Tehdastekoinen sähköauto –98, 76000km, 3-ovinen, neljän hengen, keskuslukitus avaimella, juuri katsastettu, seuraava katsastus 2015.
106 Electriciä on tehty vuodesta 1996 aina 2003 saakka. Prototyyppi seikkaili testeissä jo 1994 Ruotsissa.
Vääntö 127Nm, teho 20kW max, Leroy-Somer SA13. Huiput 100km/h. Ei jää jalkoihin liikennevaloissa, kiitos hiilellisen Sepex-moottorin vääntöineen. Sähköinen ohjaustehostin ja jarrutehostin, lämmitys 5kW vesiWebasto BW50, riittää ainakin –30C, Webaston polttoaineena bensa, noin 7L tankki. Itselläni menee bensaa vuodessa noin 20-30L ja kilometrejä 20000. Lämmitys ei lyhennä ajomatkaa (noin 60W sähkönvienti) ja flooded NiCd akut pelaavat vähintään –30C akuston lämpötilaan vähentämättä ajomatkaa siltä osin. Akkuja 20kpl 6V100Ah, nestejäähdytteiset. Valmistajan mukaan akut pystyisi lataamaan 150A virralla eli olisi runsas puoli tuntia tyhjästä täyteen mutta ehkäpä menee liialliseksi hifistelyksi. Sähköisen ”polttoaineen” kulutus 12-18kWh/100km töpselistä mitaten.
Kokonaisilmanvastus autohistorian pienimpiä.
Akuston käyttöiästä on vaikea sanoa mitään, tuntuvat kestävän vuosikymmenestä toiseen ja kolmanteen, ovat johdannainen Edisonin ikuisista NiFe akuista. Joskus voi joutua uusimaan jonkun akun jos on huono tuuri muttei ole kovin kallista. Akkunesteenä voimakkaasti vedellä laimennettu viemärinpuhdistusaine, kaliumhydroksidi, eipä siis mitään vaarallisia akkuhappoja vaan emäksistä pesuainetta…. Akut ovat 100% kierrätettäviä. Itselläni ei eri sähköautoissa ole mennyt yhtään näitä akkuja sököksi noin 130000km:n matkalla. Akut ovat olleet 1994-2005 väliltä. Tutuilla on pari kertaa ollut huonompi tuuri about viiden vuoden sisällä. Jos akusto on alkujaan kunnossa ja siihen tehty rehabilisointi niin vaurioita ei ole ollut.
Latausaika maksimissaan 5h mutta sehän riippuu paljonko sähköä on jäljellä kun lataus aloitetaan. Auton laturin saa asetettua 10A, 13A tai 14A verkosta eli kaikki sulakkeet käyvät schukosta tai mistä muusta tahansa seinärasiasta. Välijohto on mahdollista saada myös J1772 ja Mennekes (Type2) systeemiin, itse en ole vielä kertaakaan tarvinnut.
Realistinen ajomatka ilman höpöhöpötarinoita on 60km yli 100km riippuen ajotavasta, ajonopeudesta ja tien vastuksista. Ajomatkan oppii määrittelemään hetkessä viikon parin käytön jälkeen.
Kori galvanoitu eli vuosimallilla ei niin väliä. Ainoa merkittävä kauneuspilkku oikealla alhaalla etupyörän takana, kuvista näkyy. Kuvat nettiauto.com ihan parin päivän sisällä.
Auto on äärettömän kliffa ajaa ja talviautona käsittämättömän helppo.
Huoltotoimenpiteitä akkujen vesitys noin 3000-4000km:n välein (15min) normaalilla tislatulla akkuvedellä, menee noin 4-6L per vesitys eli 4-6e. Hiilien vaihto 30000-60000km:n välein ja hiilikustannus 60-100e tilanteesta riippuen. Vaihtoaika noin puoli tuntia. Etulevyjarrujen herkistys mielellään kerran vuodessa. Harrastuksen merkeissä autetaan käytettävissä olevin keinoin jos jotain ongelmaa sattuisi tulemaan. Kaikenlaista kliffaa varaosaa on hyllyssäkin. Lähes kaikki elektroniikkaosat (laturi, moottorin tehonsäädinpuoli, DCDC) pystyy korjaamaan.
Auto on ollut nyt pari vuotta ihan muuten vaan käytössä kaverini kanssa kun se on niin mukava ja helppo. Jäi kuitenkin ylimääräiseksi eikä tunnu lähipiiristä olevan ottajaa.
Hinta on vähän hakusessa, peruskunnostuksen ja ehkäpä ylimääräistenkin laittojen sekä maahantuonti- ja verokustannusten jälkeen fyrkkaa on mennyt kahdeksisen tuhatta. Auto on Helsingissä. Soita ja tee tökeröitäkin ehdotuksia, Pera 050-5730089, paras aika milloin tahansa. Ujoimmille emaili, pintofguinness (kissa) fastmail piste fm. Olipas hieno salakirjoitus…. roskapostiin liittyen varmaan ymmärrystä riittää.