
Litium-akuilla varustettu ruohonleikkuri osui silmiini K-Raudan tarjouksessa 2 akulla hintaan 399. Pikaisen heräteostoksen taustalla oli kokeilla vaikeasti saatavissa olevaa Litium-tekniikkaa.
Leikkuri tuntui ensi alkuun hieman rimpulalta eli liian kevyeltä tehtäväänsä nähden. Ohjekirjakin oli hyvin varovainen lupauksissaan. Kaikesta huolimatta pahin huolenaiheeni osoittautui aiheettomaksi. Tällä vehkeellä voi todellakin leikata ruohoa. Aloitin rohkeasti pitkällä kostealla ruoholla ja keskityin koivunlehtien poimintaan kerääjään. Missään vaiheessa moottori ei pysähtänyt tai tuntunut voimattomalta, vaikkei myyntipakkauksesta eikä myyjältä moottorin tehoa saanutkaan selville. Tähän myös edellisen sukupolven sähköautot kaatuivat: auto oli auttamattoman alitehoinen. Monissa nykypäivän hankkeissa on selvästi samoja piirteitä.
Akkuja on 2 kpl a 95 Wh , 36V. Niiden pikalataus sujui lupausten mukaisesti tunnissa. Akkujen säilytyslämpötilaksi ja varsinkin latauslämpötilaksi vaadittiin 0 - 45 C. Tämä on selvä pettymys. Akkuja ei siis voi säilyttää autotallissa ruohonleikkurin luona. Lataus tapahtuu erikoislaturilla, jossa on äänekäs tuuletin. Lataaminen ja leikkaus tapahtuu yksi akku kerrallaan, mikä tekee puuhasta hankalaa. Sähköautopuolella keskustelu lataamisesta on vasta alkamassa. Latauslaitteistojen standardointi ja turvaelektroniikka ovat ilmeisen kesken. GM Volt uutisointien mukaan yhden akun lataaminen on vasta alkua. Todellinen ongelma on suuren (esim. 50 kWh) akuston pikatalaus. Laskekaa esim. 110 kV suurjännitelinjasta 5 minuutissa tarvittavat ampeerit ja miettikää syntyvää hukkalämpöä ja turvallisuusvaatimuksia toimittaessa erilaisissa olosuhteissa.
Pahin ongelma oli kuitenkin akkujen kesto. Myyntipakkauksen leikkuumäärä 300 - 600 m2 on liioittelua niinkuin ohjekirjassakin myönnetään. Se toimii vain ideaaliolosuhteissa. Yksi akku kesti omassa raskaassa ympäristössäni n. 100 m2, jona aikana liian pieni 40 litran roskankerääjä täyttyi koivunlehdistä 3-4 kertaa. Työ piti keskeyttää kun samanaikaisesti laturissa oleva akku ei latautunut kulutuksen vauhdissa. Voidaan tietysti sanoa, että meillä on liian iso tontti akkuleikkurille. Naapureillakin on ajoleikkurit. Rivitaloasukkaalle tämä voi olla aivan riittävästi. Kuitenkin kapea 37 cm ajoleveys on tarpeellinen meillekin muutamissa ahtaissa paikoissa kuten marjapensaiden väleissä.
Akkujen kesto todellisessa ajotilanteissa on sähköautojenkin kohtalonkysymys. Toyota ja monet muut eivät selvästikään pidä puhdasta sähköautoa mahdollisena ratkaisuna lähitulevaisuudessa. Akkuleikkurini ja sen laturi olisivat olleet selvästi parempia, jos niissä olisi ollut yhden 95 Wh akun sijaan vaikka 5 akkua. Lisäpaino olisi tukevoittanut kevyttä leikkuria ja akkujen vaihtaminen laturissa tunnin välein on turhauttavaa. Miksei niissä sitten ole enemmän akkuja? Kysymys on mitä ilmeisimmin hinnasta. 2 kWh akustoilla leikkurista olisi tullut niin kallis, ettei sille löytyisi enää ostajia. Odottelen siis Boshilta tehoakkuja ja lisäakkujen hinnan laskemista. Talvella ei ruohoa kuitenkaan tarvitse leikata.