Terve Toni,
ei ole tyhmiä kysymyksiä lainkaan, näitä moni lähteekin ensimmäisenä miettimään. Tässä joitakin vastauksia.
1) Mistä sähkö autoihin jos buumi leviää? Varmastikin valtiovalta ja suuryritykset tuottavat sen ydinvoimasta tuulivoimaloiden sijaan…
Sähköntarve on itseasiassa yllättävän pieni, täältä löydät suuntaa-antavan laskelman: http://spreadsheets.google.com/pub?key=pyhrpO9L3eJPREdCM9ZSEUw
Olennaisia seikkoja ovat
- kaikki autot eivät muutu taikaiskusta sähköautoiksi, sähkön tarve ei siis räjähdä hetkessä
- suurin osa autoilijoista voi itse vaikuttaa siihen, millaisella sähkösopimuksella sähköään ostaa -> voi esim. valita 100% tuulivoimaa
- jos jokainen sähköautoon vaihtaja ostaa autoonsa uusiutuvaa energiaa, vastaa energiayhtiöt uusiutuvan kasvaneeseen kysyntään - elleivät kotimaiset älyä, niin sitten ostavat ulkomailta (tällä hetkellä n. 20-30% Suomen energiantuotannosta on uusiutuvia)
- energiansäästössä on valtava potenttiaali (matalaenergiatalot, teollisuuden prosessien tehostaminen ym.), josta vapautuvaa energiaa voitaisiin käyttää liikenteeseen
- sähköauto on kokonaisuudessaan ympäristöystävällisempi fossiilisilla polttoaineillakin tuotetulla sähköllä, mikäli sähkö tehdään yhdistelmävoimalassa (lämpö kaukolämmöksi)
- sähköauto on kuuma peruna energiasektorille, sillä sähköä on paljon vaikeampi kontrolloida kuin öljyä: autoilijat voisivat tehdä sähkön jopa itse -> energiayhtiöiden kannalta keskitetty ydinvoima tai vetytalous olisivat mieluisampia
Aiheesta aiempia ketjuja:
http://www.sahkoautot.fi/search:site/q/s%C3%A4hk%C3%B6%C3%A4%20kaikille
2) Akkujen ekologisuus on toinen asia, miten ympäristöystävällisiä on sähköauton akut. Ilmeisesti ne tarvitsevat eri akun kuin tavallinen akku?
Litium-akkujen ympäristöystävällisyys riippuu niissä käytetyistä muista aineista. Esim. LiFePo4-akuissa aineet ovat litium, rauta ja fosfaatti, joista mikään ei ole ympäristömyrkky. Akut ovat myös 99% kierrätettävissä uudestaan ja ikävämpiäkin aineita sisältävät akut saadaan käsiteltyä ilman ympäristöhasardia.
Sähköauton tekee kyllä lähes millä tahansa akkutekniikalla, lähinnä kysymys on akuston antamasta ajomatkasta (ja akkujen viemästä tilasta/painosta). Karkeasti ottaen kilo lyijyakkua antaa 0,25 km ajomatkaa, kilo NiMH-akkua 0,5 km ja litium-kilo 1 km ajomatkaa.
Tämä koskee kuitenkin vain nykyautoja, jotka ovat rakenteeltaan varsin raskaita. Auton voi tehdä myös komposiittimateriaaleista, jolloin ajomatka samalla akkukapasiteetilla saadaan helposti kaksinkertaiseksi (ks. esim. HyperCar (video) ja [*http://en.wikipedia.org/wiki/Solectria_Sunrise Solectria Sunrise (wikipedia).
3) Biokaasulla (metaani) toimiva polttokenno (70-94% hyötysuhde), onko sitä mietitty? Biokaasu toimisi kaiketi myös tavallisessa polttomoottorissa muutamilla säädöillä. Sitä pystyttäisiin tuottamaan helposti paikallisesti ja suuremmassa mittakaavassa: http://www.biofuelswork.com/biogas/
Riittävän korkean hyötysyhteen (ja edullisen hinnan) polttokenno olisi hyvä lataamaan akkuja ajon aikana. Polttomoottorissa ei kannata biokaasua polttaa, sen hyötysuhde on surkea. Esim. maataloudessa olisi järkevintä tuottaa biokaasulla lämpöä käyttöveteen ja lämmitykseen ja sähköä autoon. Hyötysuhde tulee korkeaksi, ajaminen tapahtuu 100% uusiutuvalla energialla ja kotimaisuus- ja omavaraisuusaste on niin ikään 100%. Aikamoinen win-win-win luonnon, kotimaan ja kukkaron kannalta.
4) Biokaasu (metaani) on myös varteenotettava sähköntuottomenetelmä pystyakselisten tuuliturbiinien rinnalla. Sähkön ongelma vain on varastointi, akut eivät liene loppupeleissä kovin ekologisia. Biokaasun varastointi käynee helpommalla, toisaalta vie tilaa ja paineistettuna vaatii kestävät paksut säiliöt?
ks. edellä
5) Eikö fiksuin tapa olisi laittaa joka pyörään oma polttokenno / voimantuotto tavanomaisen voimansiirron sijaan?
Fiksuinta olisi omat sähkömoottorit joka renkaalla, jolloin mekaaniset häviöt jäävät pieneksi. Tähän on jo teknologia olemassa (esim. PML Flightlink), mutta saatavuus ja hinta on vielä ongelma. Sähkö siirtyy kyllä akuista (tai miksei polttokennostakin) kaapeleita pitkin rengasmoottoreille mitättömillä häviöillä.
Toivottavasti näistä vastauksista on apua. Lue myös nämä.
t. Santeri