Miksi sähköllä? | Jo Edison ja Ford... | Plug-in-hybridi | Vetyauto vai sähköjänis? | Ken Tappoi Kilowattikärryn | Sanasto

Nämä voit välttää sähköautolla

1. Ilmastonmuutoksen kiihtyminen

Henkilöautoilu on tavallisen perheen suurimpia kasvihuonekaasujen lähteitä. Liikenne vastaa viidesosasta Suomen päästöistä. Sähköautolla ajot voi ajaa ilman co2-päästöjä. Tee eko-sähkösopimus (esim. Fortumin kotisähkö) ja kytke auto kotipistorasiaan.

2. Kaupunkien ilmansaasteet

Suuri osa kaupunkien ilmansaasteista on peräisin pakoputkista. Ikävimpiä ovat pakokaasujen pienhiukkaset, jotka aiheuttavat syöpää ja hengityselinsairauksia. Sähköautossa ei ole pakoputkea.

3. Öljyn- ja bensiinin aiheuttamat ympäristövahingot

Öljykuljetukset aiheuttavat tiuhaan ympäristökatastrofeja pitkin maailmaa. Autojen öljy- ja bensiinivuodot levittävät yllättävät määrät myrkyllisiä aineita maaperään ja pohjavesiin. Sähköauto ei käytä myrkyllisiä polttoaineita.

4. Öljyvarojen ehtyminen

Kohtuuhinnalla hyödynnettävät öljyvarat riittävät arvioiden mukaan n. 20-40 vuotta nykyisellä kulutusvauhdilla. Tosiasiassa etenkin Kiinan ja Intian talouskasvu kiihdyttää kulutusta ja nopeuttaa öljyvarojen hiipumista. Mitä vähemmän raaka-ainetta, sen kalliimpi polttoaine. Olisiko järkeä siirtyä jo hyvissä ajoin kolme kertaa halvempaan "polttoaineeseen", eli sähköön?

5. Öljysodat

Öljyn maailmanpoliittinen merkitys on valtaista. Sotia on ennenkin käyty energiavarojen ehtymisen vuoksi (mm. muinaiset sivilisaatiot ja polttopuu). Nykyään monen konfliktin taustalla on öljyn (ja muiden fossiilisien polttoaineiden) hallinta. Sähköautolla ajamalla et ole osaltasi kiristämässä konflikteja kriisiherkillä maailmankolkilla.

6. Riippuvaisuus tuontienergiasta

Harva oivaltaa, että olemme tällä hetkellä täysin riippuvaisia tuontiöljystä. Jos öljyhanat ehtyisivät pysähtyisi meillä mm. liikenne ja sen myötä tavarakuljetukset sekä elintarvikkeiden jakelu. Jos sen sijaan lisäisimme ripeästi uusiutuvan energian tuotantoa (vesi-, tuuli-, hake-, biojäte-, aurinkoenergia) ja tuottaisimme itse autojemme "polttoaineen", jäisi myös "öljydollarit" kotimaahan.

Ellei toisin mainittu, tämän sivun sisällön lisenssi on Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License