Miksi sähköllä? | Jo Edison ja Ford... | Plug-in-hybridi | Vetyauto vai sähköjänis? | Ken Tappoi Kilowattikärryn | Sanasto

Mikä on Plug-In-Hybridi ?

bettah.png

Ensimmäisen sukupolven hybridit käyttävät liikkumiseen pelkästään fossiilisia polttoaineita. Pitkän kampanjoinnin myötä suuret autonvalmistajat alkavat vähin erin myöntyä lisäämään latauspistokkeen hybridiautoon.

Plug-in-hybridi voisi käytännössä olla erinomainen siirtymävaihe puhtaisiin sähköautoihin, jos ne vain tehdään oikein: riittävän iso akusto ja ajomatka heti alkuun, niin päästöt saadaan minimiin.

Hybridi, sarja-hybridi vai plug-in-hybridi?

Hybridiautossa on sekä sähkömoottori, että polttomoottori. Hybridi voidaan tehdä joko rinnakkais- tai sarja-hybridinä.

Rinnakkaishybridi

Hybridien ensimmäinen sukupolvi (mm. Toyota Prius) ovat rinnakkaishybridejä. Niissä sekä sähkö- että polttomoottori liikuttavat autoa. Tällaisessa autossa on pieni akusto, joka latautuu polttomoottorin voimalla. Akuston avulla auto voi liikkua pelkän sähkömoottorin turvin. Akun loppuessa polttomoottori siirtyy voimanlähteeksi. Käytännössä ensimmäisen sukupolven hybridit on säädetty niin, että polttomoottori ryhtyy töihin aina maantienopeuksissa ja nopeissa kiihdytyksissä.

Olennaista: liikkuu pelkästään fossiilisilla polttoaineilla, sillä akut ladataan polttomootorilla.

Sarjahybridi

Sarjahybridissä (mm. Chevrolet Volt -konsepti) auton voimanlähteenä on pelkästään sähkömoottori ja polttomoottoria käytetään ainoastaan sähkön tuottamiseen. On käytännössä paljon rinnakkaishybridiä taloudellisempi, sillä sähkömoottorin liikuttaa autoa huomattavasti paremmalla hyötysuhteella ja sähköntuotantoon optimoitu polttomoottori taas tuottaa sähköä tehokkaammin kuin liikuttaa autoa.

Olennaista: saavuttaa rinnakkaishybridiä huomattavasti pienemmän polttaineenkulutuksen ja olisi yksinkertaisempi valmistaa.

Plug-in-hybridi

Plug-in-hybridissä autoon lisätään laturi- ja latauspistoke. Näin auton akut voidaan ladata esimerkiksi uusiutuvalla energialla omasta pistorasiasta. Latauspistokkeen voi lisätä sekä rinnakkais- että sarja-hybridiin. Päästöjen väheneminen ja auton energiatehokkuus ovat omaa luokkaansa.

Olennaista: plug-in-hybridi ei teknisesti ole kovin vaativa toteuttaa. Energiatalouden ja päästöjen kannalta hybrideistä paras olisi plug-in-sarja-hybridi. Puhdas sähköauto vie kuitenkin voiton siitäkin.

Tiesitkö?

  • Japanilaiset hybridiautot kuluttavat polttoainetta huomattavati amerikkalaisserkkuja vähemmän.
  • Amerikkalaiset valmistajat satsaavat isoihin hybridiautoihin, koska niissä säästö on suurin. Niiden kulutus jää kuitenkin samalle tasalle kuin tavallisilla piheillä dieselautoilla.
  • Hybridien tulo markkinoille oli puoliksi vahinko: amerikkalaiset olivat jo hautaamassaan omat hybridihankkeensa, mutta japanilaiset olivat jo ehtineet pelästyä jäävänsä kakkosiksi ja toivat omat mallinsa markkinoille.
  • Sarjahybridi on sama tekniikka kuin esim. diesel-sähköisissä junissa ja laivoissa on käytössä (dieselmoottori tuottaa virtaa sähkömoottorille). Samoin on esim. monissa jättimäisissä kaivoskuormureissa.

Lisätietoa plug-in-hybrideistä:

Calcars California Cars Iniative
Plug in Hybrids - The Cars that Will Recharge America
Plug-in-America
Google ReChargeIt
Electric Auto Association - Plug in Hybrid Electric Vehicle

Ellei toisin mainittu, tämän sivun sisällön lisenssi on Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License