Hybridit

Hybridi, sarja-hybridi ja plug-in-hybridi

Hybridiautossa on sekä sähkömoottori että polttomoottori.

Tyyppi Toimintaperiaate Huomio Valmistajia
Rinnakkaishybridi (1. sukupolvi) Sekä sähkö- että polttomoottori liikuttavat autoa. Käytännössä ensimmäisen sukupolven hybridit on säädetty niin, että polttomoottori ryhtyy töihin aina maantienopeuksissa ja nopeissa kiihdytyksissä Liikkuu pelkästään fossiilisilla polttoaineilla Toyota Prius
Sarjahybridi voimanlähteenä on pelkästään sähkömoottori ja polttomoottoria käytetään ainoastaan sähkön tuottamiseen. rinnakkaishybridiä huomattavasti pienempi polttaineenkulutus ja yksinkertaisempi valmistaa. Chevrolet Volt -konsepti
Plug-in-hybrid rinnakkais- tai sarja-hybridi, jossa lisäksi ladattava akku voimanlähteenä Energiatalouden ja päästöjen kannalta hybrideistä paras

Tiesitkö,

  • Japanilaiset hybridiautot kuluttavat polttoainetta huomattavati amerikkalaisserkkuja vähemmän Daily Fuel Economy Tip.
  • Amerikkalaiset valmistajat satsaavat isoihin hybridiautoihin, koska niissä säästö on suurin. Niiden kulutus jää kuitenkin samalle tasalle kuin tavallisilla piheillä dieselautoilla.
  • Hybridien tulo markkinoille oli puoliksi vahinko: amerikkalaiset olivat jo hautaamassaan omat hybridihankkeensa, mutta japanilaiset olivat jo ehtineet pelästyä jäävänsä kakkosiksi ja toivat omat mallinsa markkinoille.
  • Sarjahybridi on sama tekniikka kuin esim. diesel-sähköisissä junissa ja laivoissa on käytössä (dieselmoottori tuottaa virtaa sähkömoottorille). Samoin on esim. monissa jättimäisissä kaivoskuormureissa.
  • Ensimmäisen sukupolven hybridit käyttävät liikkumiseen pelkästään fossiilisia polttoaineita. Pitkän kampanjoinnin myötä suuret autonvalmistajat alkavat vähin erin myöntyä lisäämään latauspistokkeen hybridiautoon.
  • Plug-in-hybridi voisi käytännössä olla erinomainen siirtymävaihe puhtaisiin sähköautoihin, jos ne vain tehdään oikein: riittävän iso akusto ja ajomatka heti alkuun, niin päästöt saadaan minimiin.

Lisätietoa plug-in-hybrideistä:

Calcars California Cars Iniative
Plug in Hybrids - The Cars that Will Recharge America
Plug-in-America
Google ReChargeIt
Electric Auto Association - Plug in Hybrid Electric Vehicle

bettah.png

Lisätietoa hybrideistä

Honkola, Janne: Hybridiauto Toyota Prius (PDF)

Ellei toisin mainittu, tämän sivun sisällön lisenssi on Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License